Odkryj przepis cioci Krysi na wyjątkowy tort makowy. Ten smakołyk zachwyci wszystkich
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Odkryj przepis cioci Krysi na wyjątkowy tort makowy. Ten smakołyk zachwyci wszystkich

Dodano: 
Tort makowy
Tort makowy Źródło:Shutterstock / NoirChocolate
Tort makowy to idealne dopełnienie świątecznego menu. Sprawdź, jak upiec najlepszy tort makowy, którego smakiem zechcesz delektować się nie tylko w święta.

Święta to wyjątkowy czas, w którym najczęściej zapominamy o diecie i chcemy rozpieszczać naszych bliskich domowymi wypiekami. Ja w tym roku zrobię tort makowy. Po raz pierwszy jadłem go u cioci Krystyny i poprosiłem o przepis. Tort makowy według jej przepisu wymaga nieco pracy, ale wiem, że jego smak w pełni wynagrodzi mi czas spędzony w kuchni.

Bazę tortu makowego stanowią blaty makowe. Aby je upiec, możesz do masy przygotowywanej na klasyczny biszkopt dodać mak lub upiec intensywne w smaku blaty makowe bez mąki – mak łączymy z masą jajeczną. W poniższym przepisie znajdziesz tę drugą opcję. Takie blaty wyśmienicie smakują z kremem na bazie lekkiego kremu waniliowego, który według przepisu zrobisz z serka mascarpone oraz śmietany kremówki.

Rada: do przygotowania ciasta makowego możesz użyć sparzonego i zmielonego maku, który dostępny jest w wielu sklepach spożywczych.

Wskazówka: aby tort makowy zachwycał smakiem, trzeba nasączyć blaty makowe ponczem, zanim wyłożysz na nie krem. Można zrobić to dzień wcześniej, ale wtedy owiń wilgotne blaty makowe folią spożywczą i przechowuj w lodówce. W przepisie od cioci Krysi do nasączenia blatów stosuje się poncz alkoholowy, ale możesz zastąpić go wersją bezalkoholową. Przygotujesz ją z mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cukru lub np. soku pomarańczowego.

Przepis: Tort makowy

Tort makowy smakuje i wygląda obłędnie. To idealny wybór na świąteczny stół.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
4 godz.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
1

Składniki

Na blaty makowe:

  • 300 g maku
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 6 dużych jajek
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na poncz:

  • 50 ml likieru o smaku pomarańczowym
  • 3 łyżki wody

Na krem:

  • 700 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na blatyMak przełóż na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj przez 20-30 minut. Gotujący się mak od czasu do czasu zamieszaj. Gotowy mak odcedź, ostudź i odciśnij z nadmiaru wody. Odciśnięty mak zmiel 2-3 razy. Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodaj mak i pozostałe składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną masę. Pianę z białek stopniowo dodawaj do masy jajeczno-makowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  2. Pieczenie ciastaBlaty makowe upiecz w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut. Stopień upieczenia sprawdź, wykonując test suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do ostudzenia.
  3. Przygotowanie blatówWystudzone ciasto makowe przekrój na dwa lub trzy równe blaty (najlepiej za pomocą noża strunowego). Ja robię dwublatowy tort. Blaty makowe nasącz ponczem przygotowanym z 50 ml likieru o smaku pomarańczowym (opcjonalnie możesz użyć rumu) i 3 łyżek wody.
  4. Przygotowanie kremuPołącz schłodzone serek mascarpone i śmietankę. Dodaj ziarenka wanilii (opcjonalnie możesz użyć 2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego) oraz cukier puder. Masę ubijaj mikserem, aż powstanie gęsty krem.
  5. Złożenie tostuPierwszy blat makowy ułóż na paterze, dużym talerzu lub tacce. Jeżeli chcesz, aby boki tortu były posmarowane masą waniliową, to odłóż kilka łyżek masy do osobnej miseczki, a resztę masy podziel na pół i przełóż blaty oraz posmaruj wierzch tortu. Za pomocą szpatułki nałóż na boki tortu masę waniliową i posyp np. siekanymi orzechami lub płatkami migdałów. Tort można również udekorować polewą czekoladową lub lukrem.
  6. ChłodzenieGotowy tort włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Inne pomysły na tort makowy

Makowe blaty upieczone według tego przepisu możesz też przełożyć inną masą, np. makową, serową lub np. kremem o smaku kawowym.

Tort makowy możesz przygotować również, decydując się na upieczenie zwykłych blatów biszkoptowych, które następnie przełożysz masą makową.

Blaty makowe można przełożyć różnymi kremami. Bardzo popularny jest np. tort makowy z masą kawową oraz masą waniliową z lekkiego serka mascarpone. Jeżeli lubimy intensywny smak maku oraz doskonale komponujących się z nim bakalii np. orzechów, rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej, to warto przełożyć blaty makowe gotową masą makową, co skraca czas przygotowania tortu makowego. Wierzch i boki tortu można dowolnie udekorować np. polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Doskonale smakuje również tort makowy polany lukrem cytrynowym lub pomarańczowym.

Czytaj też:
Makowiec japoński z przepisu babci. To ciasto makowe bez mąki zaskakuje smakiem i konsystencją
Czytaj też:
Te ciasta na Wielkanoc na pewno się udadzą. 15 sprawdzonych przez nas przepisów