Pyszne ciasto czekoladowe to doskonały wybór, jeżeli masz ochotę na coś słodkiego do popołudniowej kawy lub spodziewasz się gości, ale nie masz czasu na długie przygotowywanie poczęstunku.
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi ciasta czekoladowego. Ja uwielbiam ciasto czekoladowe od zawsze, dlatego zwykle piekę je z podwójnej porcji składników. W zależności od okoliczności podaję ciasto czekoladowe polane roztopioną czekoladą, posypane cukrem pudrem lub bez dodatków. Jeżeli masz ochotę na ciasto czekoladowe z delikatnym aromatem owoców, to możesz do niego dodać dżem np. z czarnej porzeczki lub powidło śliwkowe. To proste ciasto czekoladowe doskonale smakuje również z kawałkami bananów oraz dodatkiem orzechów i suszonych owoców.
Ciasto czekoladowe swój intensywny smak zawdzięcza dodatkowi naturalnego kakao. Ja dodaję go całkiem sporo, ale możesz zmniejszyć ilość kakao o połowę. Dodatkowo smak ciasta czekoladowego doskonale podbija dodana do niego pokrojona na niewielkie kawałki lub starta na tarce o grubych oczkach gorzka czekolada.
Wskazówka: składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Na minimum 1 godzinę przed przystąpieniem do pieczenia wyjmij jajka i mleko z lodówki.
Przepis: Ciasto czekoladowe
Poniższy przepis pozwoli ci w krótkim czasie upiec wilgotne ciasto czekoladowe, które szybko zniknie z talerzyków. Składniki obliczone są na formę prostokątną, tzw. keksówkę o wymiarach 24 x 12 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 6 łyżek prawdziwego kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól
Sposób przygotowania
- Wymieszanie ciastaMąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj pozostałe suche składniki – cukier, sól, sodę oczyszczoną, kakao oraz startą na tarce lub posiekaną drobno gorzką czekoladę i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj mokre składniki – jajka, mleko, olej, sok z cytryny. Wymieszaj suche składniki ze składnikami mokrymi za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto czekoladowe piecz do suchego patyczka – około 45 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Wilgotne ciasto czekoladowe – propozycja podania
Wystudzone ciasto czekoladowe możesz polać polewą czekoladową, którą zrobisz szybko z pozostałej gorzkiej czekolady. Czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka roztop w rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Nabieraj roztopioną czekoladę na łyżkę i polewaj wierzch ciasta, tworząc wzór z ukośnych linii.
Ciasto czekoladowe doskonale smakuje ze świeżymi owocami i domową bitą śmietaną. Możesz je podawać np. z borówkami, truskawkami lub malinami.
Czytaj też:
Przepis na jabłka w cieście. Smak tego dania doskonale pamiętam z czasów dzieciństwaCzytaj też:
Najlepszy przepis na sernik bez spodu. Potrzebujesz tylko pięciu składników