Oszukane faworki na Tłusty Czwartek. Taki chrust zrobisz w 15 minut

Oszukane faworki na Tłusty Czwartek. Taki chrust zrobisz w 15 minut

Dodano: 
Faworki
Faworki Źródło:Shutterstock / Monika_1
Te faworki robisz bez zagniatania i „zbijania” ciasta. Wystarczy jeden tani produkt, który jest dostępny w każdym markecie.

Oszukane faworki albo oszukany chrust to tradycyjny przysmak zrobiony droga na skróty. Choć smakiem będzie różnić się od klasycznych faworków, to uważamy, że jest to idealna wersja dla leniwych i zapracowanych. Wystarczy, że masz w domu gotowe ciasto francuskie.

Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego?

Tradycyjne faworki robi się z zagniatanego ciasta, które następnie należy „zbić”, aby nabrało jak najwięcej powietrza. Jeśli jednak masz w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, można powiedzieć, że twój Tłusty Czwartek jest uratowany. Z ciasta francuskiego można zrobić obłędnie chrupiące i przede wszystkim szybkie faworki. Jak? To bardzo proste. Wystarczy, że rozwiniesz płat ciasta i pokroisz na długie, prostokątne kawałki. Na środku każdego należy zrobić nacięcie i przełożyć przez nie koniec ciasta.

Co ważne, tak przygotowane faworki można zrobić na dwa sposoby: usmażyć na głębokim tłuszczu albo upiec w piekarniku. My zdecydowanie polecamy w tym przypadku tę drugą opcję. Samo ciasto francuskie ma w sobie wystarczająco dużo tłuszczu, a pieczone faworki z ciasta z francuskiego wyjdą idealnie kruche. Jeśli zdecydujesz się smażyć faworki na tłuszczu, koniecznie je potem odsącz na papierowym ręczniku.

Rada: warto kupić dobrej jakości ciasto francuskie robione na maśle, a nie tłuszczach roślinnych. Takie ciasto francuskie zwykle w marketach znajdziesz na dziale mrożonek (przed użyciem należy je rozmrozić). Jest też droższe od tego na tłuszczach roślinnych.

Jak podawać chrust z ciasta francuskiego?

Gotowe faworki z ciasta francuskiego wystarczy obficie posypać cukrem pudrem i już są gotowe do chrupania. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Możesz zrobić jeszcze bardziej rozpustną wersję chrustu i polać faworki czekoladą (może to być gotowa polewa w saszetce). Zastygającą czekoladę można posypać wiórkami czekoladowymi lub kolorowymi posypkami (ta wersja z pewnością spodoba się dzieciom).

Czytaj też:
Jak usmażyć idealne pączki? Przyda się do tego niedrogi gadżet
Czytaj też:
Wyjątkowo kruche i delikatne faworki zawsze robię w taki sposób. Ten składnik powoduje, że rozpływają się w ustach

Źródło: smaki.pl