Cztery składniki i dwadzieścia minut w piekarniku – tyle wystarczy, by wyczarować chrupiącą wytrawną przekąskę. Jest pyszna sama w sobie, a podana do wigilijnej zupy zawsze cieszy się wzięciem. Pasuje do barszczu, grzybowej i świetnie sprawdza się także jako samodzielna przekąska.
Jak zrobić przekąskę z ciasta francuskiego z makiem?
To bardzo szybki i łatwy wypiek, bo maku nie trzeba w żaden sposób przygotowywać. Używam do niego małej paczki chłodzonego ciasta francuskiego, które w przeciwieństwie do tego mrożonego jest od razu gotowe do użycia.
Do pokrojenia arkusza na paski używam falistego radełka, dzięki czemu mają dekoracyjne brzegi. Można także posłużyć się zwykłym kółkiem do pizzy, które nie ciągnie i nie deformuje ciasta. Sprawdzi się też jednak zwykły nóż, ale musi być ostry. Przy cięciu pomagam sobie metalową linijką, dzięki czemu moje paluchy wychodzą równe. Wystarczy posmarować je jajkiem, obsypać solą i makiem, po czym można wstawiać do piekarnika.
Przepis: Przekąska z ciasta francuskiego z makiem
Chrupiący dodatek do świątecznych zup ze słoną makową posypką.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 7 min.
- Czas gotowania
- 13 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 32 w każdej porcji
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego (230 g)
- 1 jajko
- 80 g suchego maku
- 1/2 łyżeczki soli w kryształach
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekNastaw piekarnik na 200 stopni i nakryj blachę pergaminem do pieczenia. Rozwiń ciasto i za pomocą radełka pokrój je wzdłuż dłuższego boku na 10 równych pasków. Następnie potnij je w poprzek na 4 części.
- PieczenieUłóż paski na blasze, zachowując odstępy 1-2 cm. Posmaruj je z wierzchu rozkłóconym jajkiem i posyp równomiernie solą oraz makiem. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 10-13 minut, aż ciastka się przyrumienią. Wtedy wyjmij je i wystudź na kratce.
Przekąska z ciasta francuskiego z makiem inaczej
Ten wytrawny wypiek można przygotować także w innej formie, na przykład dłuższych, skręconych paluchów przekładanych makiem. Trzeba tylko nieco zmodyfikować sposób wykonania.
Na te paluchy kroję ciasto wzdłuż krótszego boku na równe połowy. Smaruję jedną z nich jajkiem, obsypuję solą i makiem, a następnie przykrywam drugą częścią i lekko dociskam. Całość kroję na 16 pasków, które są tym razem węższe, dłuższe i grubsze. Smaruję je z wierzchu jajkiem i zwijam każdy wokół własnej osi. Następnie układam je na blaszce i piekę. W ten sposób wychodzi mi 16 ciastek po 82 kalorie każde.
Podobnie można zrobić przekąskę na słodko, zamieniając mak na 100 g gotowej masy makowej i rezygnując z soli. Ponieważ produkt z puszki jest wilgotny, piekę ciastka dłużej, bo 15-25 minut. Otrzymuję z tego 16 sztuk po 75 kalorii.
Czytaj też:
Tę elegancką przekąskę robię na Wigilię w 25 minut. Trzy składniki, a goście zawsze proszą o dokładkęCzytaj też:
Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składników
