Te bułeczki z ciasta drożdżowego znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Ich wnętrze kryje niespodziankę

Te bułeczki z ciasta drożdżowego znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Ich wnętrze kryje niespodziankę

Dodano: 
Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe Źródło: Shutterstock / Chantarat
Bułeczki z ciasta drożdżowego to idealna przekąska. Do wersji wytrawnej często dodaję parówki i robię mini hot dogi. To m.in. obowiązkowe danie na każdym przyjęciu, które organizuję dla moich dzieci. Zachęcam do przetestowania mojego przepisu.

Tradycyjne hot dogi w domowym wydaniu to strzał w dziesiątkę, jeżeli chcesz zaskoczyć swoich domowników i gości. Możesz przygotować je w wersji ekspresowej, korzystając z gotowego ciasta drożdżowego lub zrobić domowe ciasto drożdżowe i upiec pyszne bułeczki z niespodzianką. Moje dzieci uwielbiają mini hot dogi w domowym cieście drożdżowym, które wyśmienicie smakują podawane z ketchupem. Do tej przekąski dodaję parówki drobiowe naturalne 100%, ale możesz również użyć parówek np. z szynki. Oprócz parówek możesz również dodać ser żółty i pokrojone w małą kostkę warzywa np. paprykę czerwoną i cebulę.

Jak zrobić bułeczki z parówkami?

Parówki w domowym cieście drożdżowym nie robią się same, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie, bo zachwycają smakiem. Do parówek robię ciasto drożdżowe z niewielką ilością cukru, które dzięki dodatkowi rozczynu nie musi wyrastać przed pieczeniem.

Rada: Aby ciasto drożdżowe było lekkie, puszyste i ładnie wyrosło podczas pieczenia, jego składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka i drożdże wyjmij z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania parówek w cieście drożdżowym.

Mini hot dogi piekę, korzystając z papierowych papilotek do muffinów. Możesz upiec parówki w cieście drożdżowym również na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przepis: Bułeczki z ciasta drożdżowego z parówkami

Bułeczki z ciasta drożdżowego to idealny pomysł na przekąskę. Możesz je przygotować nie tylko ze słodkim, ale także wytrawnym nadzieniem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 16 cienkich parówek drobiowych
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka oregano

Na ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Do posmarowania:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuMleko lekko podgrzej (temperatura mleka nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza). Drożdże rozkrusz i przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko, 4-5 łyżek mąki pszennej oraz cukier i wymieszaj składniki. Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn jest gotowy, gdy jego objętość 2-krotnie się powiększy. Wskazówka: kontroluj proces wyrastania rozczynu. Jeżeli rozczyn po około 5 minutach w ciepłym miejscu nie musuje, to musisz użyć innych drożdży i przygotować nową porcję.
  2. Przygotowanie parówekKażdą parówkę przekrój na pół. W małej miseczce wymieszaj ketchup z oregano.
  3. Robienie ciasta drożdżowegoDo miski przesiej pozostałą mąkę pszenną. Dodaj roztrzepane widelcem lub rózgą kuchenną jajka, olej oraz sól. Wymieszaj składniki łyżką i dodaj wyrośnięty rozczyn. Ręcznie lub robotem kuchennym wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Możesz odstawić przykryte ściereczką lub folią spożywczą ciasto drożdżowe w ciepłe miejsce na 5-10 minut, żeby odpoczęło, ale nie jest to konieczne.
  4. Wałkowanie i wykrawanieMożesz zrobić parówki w cieście drożdżowym na dwa sposoby. Sposób pierwszy: rozwałkuj ciasto drożdżowe na placek o grubości około 0,5 cm. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 3 cm, a następnie posmaruj każdy pasek ciasta odrobiną ketchupu z oregano i owiń nim parówkę, zlepiając brzegi. Sposób drugi: z ciasta drożdżowego uformuj wałek i podziel go na 16 części. Każdy kawałek ciasta spłaszcz w dłoniach, formując gruby placek. Środek placka posmaruj odrobiną ketchupu z oregano, ułóż kawałek parówki, a następnie uformuj podłużną bułeczkę.
  5. Smarowanie jajkiemParówki w  cieście drożdżowym ułóż na papilotkach i przełóż do formy lub ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Wierzch każdej bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  6. PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz bułeczki z parówkami przez około 25 minut – do zrumienienia.

Z czym podawać parówki w cieście drożdżowym?

Parówki w cieście drożdżowym możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienicie smakują z różnymi sosami np. ketchupem, sosem czosnkowym, sosem jogurtowo-ziołowym oraz sosem salsa.

Wskazówka: wierzch bułeczek z parówkami smaruję jedynie roztrzepanym jajkiem. Jeżeli chcesz podbić smak parówek w cieście drożdżowym, to możesz posypać je przed pieczeniem ostrą lub słodką papryką oraz ulubionymi ziołami np. bazylią.

Czytaj też:
Kładę na ciasto francuskie te 3 składniki, zawijam i piekę. Po 15 minutach mam sycącą przekąskę
Czytaj też:
Biorę parówki i owijam je ciastem. Z tych dwóch produktów robię przepyszną przekąskę