Dodaj do kapusty kiszonej jeden kwaśny owoc. Surówka smakuje tak dobrze, że znika szybciej niż kotlet

Dodaj do kapusty kiszonej jeden kwaśny owoc. Surówka smakuje tak dobrze, że znika szybciej niż kotlet

Dodano: 
Surówka z kapusty z jabłkiem
Surówka z kapusty z jabłkiem Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Prosty, tani i genialny dodatek do obiadu. To dowód na to, że najlepsze przepisy to te najprostsze, przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia kroiła w cienkie plasterki zielone jabłko prosto do miski z kapustą. Myślałem, że to dziwne. A potem spróbowałem. Ta odrobina słodyczy i chrupkości totalnie odmieniła smak kwaśnej kapusty. Dziś sam robię ją dokładnie tak samo.

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej?

Cała sztuka polega na idealnym zbalansowaniu smaków. Kwasowość z kapusty, słodycz z marchewki, pikantna nuta z pieprzu i chrupiąca, kwaśna świeżość z zielonego jabłka. Kluczem jest tu właśnie jabłko, musi być twarde, soczyste i kwaśne. Klasyczna Szara Reneta lub Granny Smith sprawdzą się idealnie.

Ważne jest, by nie płukać kapusty, chyba że jest ekstremalnie kwaśna. To w jej soku kryje się najwięcej smaku i cennych probiotyków. Po dodaniu pokrojonego jabłka i startej marchewki całość trzeba dobrze wymieszać, najlepiej dłońmi, lekko ugniatając. Dzięki temu warzywa puszczą soki, a smaki idealnie się połączą. Surówka jest najlepsza, gdy postoi co najmniej 15 minut.

Zamiast jabłka możesz dodać posiekanego ananasa z puszki dla egzotycznej nuty. Czasem, dla ostrości, dodaję też drobno posiekaną cebulę lub odrobinę tartego chrzanu. A dla słodyczy, garść rodzynek.

Przepis: Surówka z kapusty kiszonej i jabłka

Klasyczna polska surówka, chrupiąca, orzeźwiająca i pełna witamin.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
121 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duże, zielone jabłko (np. szara reneta)
  • 1 duża marchewka
  • 45 ml oleju rzepakowego
  • 5 g cukru
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i lekko posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  2. Dressing i łączenie składnikówW dużej misce połącz kapustę, marchewkę i plasterki jabłka. Dodaj olej, cukier i dopraw obficie świeżo mielonym pieprzem.
  3. WykończenieWszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw surówkę na co najmniej 15 minut w temperaturze pokojowej, żeby smaki się przegryzły.

Do czego podać taką surówkę?

Surówka z kapusty kiszonej to klasyczny i niezastąpiony dodatek do polskiego obiadu. Jej kwasowość idealnie przełamuje smak dań cięższych, smażonych i pieczonych.

  • Kotlet schabowy – to połączenie idealne. Kwasowość surówki genialnie przełamuje tłustość panierki i bogaty smak wieprzowiny. Chrupkość warzyw to fantastyczny kontrast dla miękkiego mięsa, tworząc idealnie zbalansowany, polski obiad.
  • Pieczone żeberka – orzeźwiający smak surówki to najlepszy partner dla tłustego, bogatego w smaku mięsa. Słodycz jabłka i marchewki wspaniale komponuje się ze smakiem wieprzowiny, a całość staje się lżejsza i mniej monotonna.
  • Kluski śląskie z sosem – jej lekkość i wyrazistość to świetne uzupełnienie dla sycących, mącznych dań. Kiedy na talerzu królują kluski z gęstym, mięsnym sosem, ta surówka działa jak orzeźwiający przerywnik, który oczyszcza podniebienie.
  • Smażona ryba – kwaśna, chrupiąca surówka działa na rybę podobnie jak plasterek cytryny. Przełamuje smak smażenia, dodaje świeżości i sprawia, że danie nie jest mdłe.

Czytaj też:
Zrobiłem błyskawiczną surówkę Ewy Wachowicz i efekt mnie zaskoczył. Jeden składnik całkowicie odmienia sos
Czytaj też:
Smak buraczków z patelni podbijam zdrowym dodatkiem. Mało pracy, a efekt genialny