Przepyszne placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku z dodatkiem serka wiejskiego Almette z twarożkiem kremowym
Artykuł sponsorowany

Przepyszne placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku z dodatkiem serka wiejskiego Almette z twarożkiem kremowym

Dodano: 
Placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku z serkiem Almette wiejskim z twarożkiem kremowym
Placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku z serkiem Almette wiejskim z twarożkiem kremowym Źródło: Almette
Chcesz przygotować rozgrzewające danie, idealne na zimowo-jesienny obiad? Placki ziemniaczane po zbójnicku sprawdzą się tu idealnie. Podaj je z dodatkiem serka wiejskiego Almette z twarożkiem kremowym, a zachwycisz wszystkich bogactwem smaku!

Placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku to prawdziwie rozgrzewające i sycące danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne, zimowe dni. Chrupiące placki, soczyste kawałki mięsa w aromatycznym gulaszu oraz dodatek serka Almette wiejskiego z twarożkiem kremowym tworzą wyjątkową kompozycję smaków, która zadowoli każde podniebienie.

To danie to nie tylko klasyka kuchni polskiej, ale też sposób na przyjemne rozgrzanie się po długim dniu. Łatwe do przygotowania, choć wymaga nieco czasu, z pewnością wynagrodzi wysiłek bogatym, domowym smakiem.

Jak przygotować placki z gulaszem?

Pamiętaj, że potrawy tego rodzaju najlepiej smakują na drugi dzień. Poza kwestią smaku, ich przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej, przechowywać w lodówce, a na drugi dzień podgrzać.

Przepis: Placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku i serkiem wiejskim Almette z twarożkiem kremowym, który wzbogaci ich smak

Pyszne placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku z serkiem Almette wiejskim z twarożkiem kremowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1630 w każdej porcji

Składniki

  • 1 serek Almette wiejski z twarożkiem kremowym
  • 1 kg surowych obranych ziemniaków
  • 1 żółta cebula
  • 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz (np. mięso z łopatki)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 płaskie łyżki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie placków ziemniaczanychObrane ziemniaki i obraną żółtą cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do pieluchy. Wyciśnij jak najwięcej wody. Włóż wyciśnięte starte ziemniaki do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj tyle mąki, żeby nie było gęste. Uformuj placki o średnicy 15 cm. Smaż placki na oleju partiami na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Zdejmij placki z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.
  2. Przygotowanie warzywCebulę czerwoną obierz i pokrój w piórkach. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Papryki czerwone pokrój w cienkie paski. W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju i zeszklij najpierw cebulę z czosnkiem, przez 2-3 minuty. Dodaj pokrojoną paprykę i duś dalej około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij warzywa z garnka i odstaw.
  3. Krojenie i smażenie mięsaPokrój mięso wieprzowe na gulasz w kostkę. W garnku, w którym smażyałaś warzywa rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż kawałki mięsa ze wszystkich stron. Dopraw je solą i oprósz mąką. Wymieszaj i wlej wino. Gotuj, aż wino odparowuje.
  4. Łączenie składnikówPosyp mięso wędzoną i ostrą papryką, dodaj koncentrat pomidorowy oraz podsmażone wcześniej warzywa. Wymieszaj całość i duś 3 minuty. Następnie wlej wrzątek tak, aby przykryć wszystkie składniki. Gotuj na średnim ogniu ok. 1 godziny.
  5. Propozycja podaniaGulasz posyp posiekanym szczypiorkiem i serwuj z plackami oraz serkiem Almette wiejskim z twarożkiem kremowym.

Placki ziemniaczane z gulaszem po zbójnicku to kulinarny powrót do tradycji, który łączy w sobie prostotę i wyrafinowany smak. Przygotowanie tego dania może stać się prawdziwą ucztą dla zmysłów, a jego aromat roznoszący się po kuchni na pewno przyciągnie domowników do stołu. Dodatek serka Almette wiejskiego z twarożkiem kremowym podkreśla delikatność i kremowość potrawy, nadając jej nowoczesny akcent.

Źródło: Almette