Babka cytrynowa: pyszne ciasto nie tylko na święta

Babka cytrynowa: pyszne ciasto nie tylko na święta

Dodano: 
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa / Źródło: Shutterstock
Babka cytrynowa to lekkie, wilgotne i orzeźwiające ciasto, które wspaniale smakuje wiosną. Jak zrobić babkę cytrynową? Przeczytaj prosty i sprawdzony przepis.

Babka cytrynowa to pyszne i lekkie ciasto, które świetnie smakuje przez cały rok, nie tylko na Wielkanoc. Sprawdzi się zwłaszcza latem, gdy wysokie temperatury odbierają nam chęć na ciężkie i bogate w treści ciasta. Wilgotna, orzeźwiająca babka cytrynowa będzie w sam raz!

Tradycyjna babka cytrynowa

Babka to tradycyjne wielkanocne ciasto. Razem z mazurkiem i sernikiem powinna pojawić się na każdym świątecznym stole. Ale babka cytrynowa różni się od swoich towarzyszy tym, że świetnie smakuje również o innych porach roku. W dodatku przygotowuje się ją bardzo prosto i nie potrzeba do tego specjalnych umiejętności.

Ważne, by pamiętać, że babka, jako ciasto ucierane, powinna być przygotowana ze składników w temperaturze pokojowej. Jeśli wyjmiemy jajka i masło prosto z lodówki, możemy być pewni, że zrobimy zakalec.

Czytaj też:
Ciasto na Wielkanoc: podpowiadamy, jak zrobić babkę, mazurek i sernik

Jak zrobić babkę cytrynową?

Babkę cytrynową można przygotować ze składników, które najczęściej mamy w domu. Jeśli piekliśmy już kiedyś babki i mamy odpowiednią formę, ciasto to możemy zrobić w każdej chwili. Wystarczy, by w kuchennych szafkach znalazło się trochę mąki, jajek, masła i cytryna. I to prawie wszystko! Babka cytrynowa to bardzo proste ciasto, do przygotowania którego wystarczy tylko kilka składników.

Przepis na babkę cytrynową

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 średnia cytryna
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Masło utrzyj z cukrem
  2. Oddziel żółtka od białek
  3. Żółtka dodaj do utartego masła. Miksuj kilka minut, aż masa stanie się gładka i nie będzie w niej widać kryształków cukru
  4. Cytrynę umyj i zetrzyj na tarce. Ucieraj tylko żółtą skórkę, inaczej ciasto wyjdzie gorzkie. Wyciśnij z cytryny sok. Całość dodaj do masy
  5. Miksuj wszystko przez chwilę, a następnie stopniowo dodawaj mąkę
  6. Białka ubij na sztywną pianę
  7. Gotową pianę za pomocą drewnianej łyżki dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie tak, by piana nie opadła
  8. Masę przełóż do formy nasmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Jeśli masz formę silikonową, nie musisz jej przygotowywać do pieczenia
  9. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza
  10. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw babkę do wystudzenia
  11. Po 10 minutach wyjmij formę z ciastem z piekarnika
  12. Poczekaj aż ostygnie i dopiero wyjmij babkę z formy
  13. Możesz ją polukrować lub oblać czekoladą. Świetnie jednak smakuje bez żadnych dodatków, jedynie lekko posypana cukrem pudrem
  14. Smacznego!

Wskazówki

  1. Jajka i masła wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową
  2. Miksuj je tylko do momentu połączenia składników. Nie ucieraj ich za długo, bo ciasto nie będzie puszyste
  3. Jeśli nie masz w domu cytryny, dodaj zapach cytrynowy – ciasto będzie bardziej aromatyczne
  4. Nie łącz białek z masą za pomocą miksera, bo ciasto straci swoją lekkość
  5. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, piecz babkę 10 minut krócej niż bez termoobiegu (czyli 30 minut) lub zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza
  6. Zamiast dużej babki możesz też zrobić małe babeczki

Czytaj też:
Ciasto bez pieczenia: 3 przepisy na proste ciasta bez pieczenia

Czytaj także