Ta kasza to superfood, a my jej nadal nie doceniamy. Sprawdź, dlaczego warto jeść kaszę bulgur

Ta kasza to superfood, a my jej nadal nie doceniamy. Sprawdź, dlaczego warto jeść kaszę bulgur

Dodano: 
Kasza bulgur
Kasza bulgur Źródło: Pexels / Victoria Bowers
Kasza bulgur powstaje z ziaren pszenicy durum, z której produkowane są m.in. włoskie makarony. Ten rodzaj kaszy cieszy się rosnącą popularnością wśród osób stawiających na zdrowy tryb życia i sportowców. Zobacz, jak wykorzystać w kuchni kaszę bulgur.

Kasze to idealny dodatek do wielu potraw. Można wykorzystywać je do dań głównych oraz sałatek, a także jako podstawę zdrowych deserów i przekąsek. Kasza bulgur to jedna z mniej znanych w Polsce kasz. Czas to zmienić, ponieważ jest ona bardzo cennym produktem, a do tego wyróżnia się przyjemnym, delikatnie orzechowym smakiem i zapachem. Kasza bulgur to jeden z ważnych składników m.in. kuchni bliskowschodniej. Powstaje z ugotowanych, wysuszonych oraz zgniecionych ziaren pszenicy durum.

Dlaczego warto jeść kaszę bulgur?

Kasza bulgur słynie z wysokich wartości odżywczych. Zawiera cenne witaminy z grupy B (niacynę, tiaminę, kwas foliowy i witaminę B6) oraz minerały (magnez, żelazo i fosfor), których często brakuje w naszej diecie. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i kwasu foliowego jest polecana m.in. dla kobiet ciężarnych i osób z niedokrwistością. Kasza bugur jeslównież dobrym wyborem dla wegetarian i wegan, ponieważ dostarcza białko roślinne i składników odżywczych, które mogą być trudniejsze do pozyskania z diety wykluczającej produkty odzwierzęce.

W sklepach dostępne są trzy rodzaje kaszy bulgur, które różnią się pod względem stopnia rozdrobnienia ziaren pszenicy oraz zastosowania. Gruboziarnista i średnioziarnista kasza bulgur do doskonały zamiennik makaronów, ziemniaków, ryżu oraz innych kasz. Drobnoziarnistą kaszę bulgur można dodawać do sałatek i zup oraz np. przygotować z niej pożywny budyń.

Jak gotować kaszę bulgur?

W zależności od rodzaju kasza bulgur wymaga nieco innego przygotowania. Gruboziarnistą i średnioziarnistą kaszę bulgur gotuje się podobnie jak ryż w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Po około 8 minutach gotowania kasza jest gotowa do spożycia. Tymczasem drobnoziarnista kasza bulgur nie wymaga gotowania – jest przygotowywana podobnie jak kasza kuskus – wystarczy zalać drobne ziarna kaszy bulgur gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić do momentu, aż wchłoną płyn.

Potrawy z kaszą bulgur – propozycje na śniadanie

Kaszę bulgur na śniadanie można przygotować podobnie jak owsiankę i podawać ze świeżymi owocami, mlekiem krowim, mlekiem roślinnym, naturalnym jogurtem lub skyrem. Do kaszy bulgur można również dodać owoce suszone, orzechy, migdały i nasiona chia. Doskonale smakuje też wytrawna kasza bulgur ze świeżymi lub duszonymi warzywami.

Kasza bulgur na obiad. Propozycje podania

Kaszą bulgur możemy zastąpić popularne dodatki do zup np. makaron i ryż. Można dodać ją np. do zupy jarzynowej, pomidorowej, ziemniaczanej, pieczarkowej lub kapuśniaku.

Z dodatkiem średnio- i gruboziarnistej kaszy bulgur można przygotować pyszne dania z patelni i dania jednogarnkowe np. kaszotto, wegański gulasz warzywny, farsz do cukinii, gołąbków i papryki lub zapiekankę. Kasza bulgur doskonale komponuje się ze smakiem warzyw, ryb i mięs, co sprawia, że może być podawana jako dodatek do tradycyjnych potraw kuchni polskiej i potraw z różnych stron świata. Można ją podawać np. do gulaszu wołowego, wieprzowego lub drobiowego, pieczeni, pulpetów, smażonych i pieczonych ryb, curry z kurczaka, warzywnych potrawek i sosów np. sosu grzybowego.

Wyśmienicie smakuje np. kasza bulgur duszona z papryką, brokułami, cebulą, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi, kasza bulgur z kurczakiem i sosem szpinakowym oraz kasza bulgur zapiekana z mielonym mięsem i sosem pomidorowym.

Desery z kaszą bulgur

Z ugotowanej w wodzie lub mleku kaszy bulgur można przygotować pyszny budyń oraz bazę deserów, które będą serwowane w pucharkach z dodatkiem np. musu owocowego. Ochotę na słodkie potrawy zaspokaja również np. kasza bulgur zapiekana z jabłkami i cynamonem, kasza bulgur z truskawkami i sosem jogurtowym oraz kasza bulgur z rodzynkami, daktylami i żurawiną.

Potrawy na kolację z kaszą bulgur

Dobrym wyborem na kolację są pożywne sałatki z kaszą bulgur np. sałatka z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidorów, ogórków, papryki, gotowanych brokułów i pieczonego kurczaka, wędzonej ryby lub sera feta. Wyśmienicie smakuje również m.in. sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami i natką pietruszki oraz sałatka z kaszą bulgur, rukolą, szpinakiem, pomidorami malinowymi, ogórkiem i świeżą miętą lub kolendrą.

Czytaj też:
Poznaj wyjątkowe właściwości płatków owsianych. Jakie dania warto z nich przygotować?
Czytaj też:
Zmieniłem jeden składnik w papryce faszerowanej. Teraz danie wychodzi rewelacyjne