Poznaj wyjątkowe właściwości płatków owsianych. Jakie dania warto z nich przygotować?
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Poznaj wyjątkowe właściwości płatków owsianych. Jakie dania warto z nich przygotować?

Dodano: 
Płatki owsiane
Płatki owsiane Źródło:Pexels / Karyna Panchenko
Płatki owsiane to smaczny i zdrowy produkt zbożowy, który warto włączyć do codziennej diety. W sklepach dostępne są trzy rodzaje płatków owsianych, a każdy z nich cechuje się nieco innymi wartościami odżywczymi, sposobem produkcji oraz zastosowaniem.

Od kilku lat panuje moda na płatki owsiane, które jeszcze nie tak dawno temu były kojarzone jedynie z zupami mlecznymi. Większa świadomość wpływu spożywanych produktów na zdrowie i samopoczucie sprawiła, że wiele osób odkryło wyjątkowy potencjał tego produktu zbożowego i przekonało się, że płatki owsiane są nie tylko smaczne, ale także bardzo uniwersalne w zastosowaniu. Jeśli jeszcze nie należysz do tego grona, koniecznie to zmień.

Powstające z całych lub rozdrobnionych ziaren owsa płatki owsiane to nie tylko składnik potraw, które są serwowane na śniadanie. Ten niepozorny z wyglądu produkt spożywczy pozwala przygotować również pyszne dania obiadowe, zdrowe przekąski i desery, wypieki, dania na kolację oraz napoje o wielu prozdrowotnych właściwościach np. mleko owsiane i smaczne koktajle z jogurtu lub owoców.

Rodzaje płatków owsianych

Płatki owsiane to tani produkt spożywczy, który kupimy w każdym sklepie. Na półkach z produktami zbożowymi znajdziemy trzy rodzaje płatków owsianych, czyli płatki owsiane zwykłe, płatki owsiane górskie i płatki owsiane błyskawiczne.

Płatki owsiane zwykłe to najmniej przetworzony i najzdrowszy rodzaj płatków owsianych. Należy je przed spożyciem ugotować. Z płatków owsianych zwykłych można przygotować mleko owsiane oraz mąkę owsianą, która idealnie sprawdzi się m.in. jako składnik ciasta naleśnikowego i ciasta na gofry.

Płatki owsiane górskie są bardziej przetworzone niż płatki owsiane zwykłe, ale również cechują się wysokimi wartościami odżywczymi. Ten rodzaj płatków owsianych nie wymaga długiego gotowania; płatki owsiane górskie można też spożywać po namoczeniu np. w mleku, wodzie bądź jogurcie. Idealnie sprawdzają się jako składnik m.in. panierek, jarskich kotletów, owsianek z różnymi dodatkami, owsianych puddingów, ciasteczek, granoli i batoników proteinowych oraz dodatek do jogurtu lub owocowego koktajlu.

Płatki owsiane błyskawiczne można przygotować w ekspresowym tempie, ale zawierają niewiele cennych składników odżywczych. Można z nich zrobić np. panierkę do mięsa lub ryby.

Co zrobić na pierwsze i drugie śniadanie z płatków owsianych?

Doskonałym pomysłem na śniadanie z płatkami owsianymi w roli głównej jest oczywiście owsianka. Nie należy jednak kojarzyć tej potrawy tylko z zupą o mdłym smaku, na której wierzchu często tworzył się kożuch z mleka. Taka owsianka to relikt przeszłości. Obecnie owsiankę przygotowuje się nie tylko na mleku krowim, ale także na wodzie, mleku roślinnym i jogurcie.

Bardzo popularna jest nocna owsianka dla zabieganych, która robi się sama – wystarczy wieczorem zalać płatki owsiane np. wodą lub mlekiem roślinnym i wstawić do lodówki, aby rano cieszyć się smakiem zdrowego posiłku, do którego można dodać np. świeże owoce, orzechy, migdały itp. Z płatków owsianych można też przygotować wytrawną owsiankę z warzywami np. szpinakiem, bazylią, pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek.

Posiadając płatki owsiane w kuchennej szafce, można w kilka chwil przygotować również inne pyszne dania i półprodukty, z których szybko przygotujemy wartościowy posiłek. Jednym z nich jest pełna wartości odżywczych pieczona granola z płatków owsianych, płatków jęczmiennych, orzechów, pestek dyni, pestek słonecznika oraz miodu. Wystarczy wymieszać składniki z miodem i upiec w piekarniku, a następnie przełożyć do szklanego pojemnika, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i chrupkością domowych płatków śniadaniowych. Do granoli można również dodać suszone owoce np. żurawinę, morele, jabłka i śliwki.

Doskonałym pomysłem na pyszne śniadanie są także np. pancakes z płatkami owsianymi. Smaczną przekąską na drugie śniadanie są batony proteinowe z płatków owsianych, owocowe smoothie z płatkami owsianymi lub shake z płatków owsianych, migdałów, jabłka i cynamonu.

Co zrobić na obiad z płatków owsianych?

Płatki owsiane na obiad? Jak najbardziej TAK! Produkt ten jest często wykorzystywany np. w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Z płatków owsianych można przygotować m.in. chrupiące kotleciki, które doskonale smakują z dodatkiem różnych sosów oraz sycące naleśniki owsiane.

Doskonały pomysł na obiad z płatków owsianych to także podawana na słodko z jabłkami i cynamonem oraz na słono z jajkami i warzywami zapiekanka z płatków owsianych.

Płatki owsiane nie muszą być głównym składnikiem potrawy. Można je stosować również jako dodatek do różnych dań. Ciekawy smak mają prażone na suchej patelni płatki owsiane zwykłe, którymi można posypać sałatkę, jogurt lub kremową zupę. Tradycyjnie płatki owsiane to także składnik zdrowej panierki np. do kotletów drobiowych. Natomiast zmielone w blenderze płatki owsiane mogą być stosowane do zagęszczania zup i sosów.

Co zrobić na podwieczorek i kolację z płatków owsianych?

Zdrowy pomysł na podwieczorek to m.in. szybkie ciasteczka owsiane z ulubionymi dodatkami np. suszonymi owocami i pestkami dyni oraz genialny pudding z płatków owsianych (np. o smaku czekoladowym). Kolacja z płatków owsianych również może doskonale smakować, jeżeli przygotujesz np. wegańskie burgery z płatkami owsianymi.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, ale dlaczego warto je jeść? Produkt ten jest bogaty w białko, kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały, błonnik pokarmowy oraz naturalne antyoksydanty. Dania z płatkami owsianymi w pozytywny sposób wpływają na metabolizm i procesy trawienne oraz zapewniają długie uczucie sytości.

Jak już zostało wspomniane, najwyższe wartości odżywcze mają powstające z całego ziarna owsa płatki owsiane zwykłe. Nieco mniej wartościowe pod względem odżywczym są powstające z przepołowionego ziarna owsa płatki owsiane górskie. Płatki owsiane błyskawiczne nie są najlepszym wyborem, ponieważ jest to produkt wysoko przetworzony.

Czytaj też:
Wytrawna owsianka z jajkiem i awokado. Zdrowe śniadanie zrobisz w 15 minut
Czytaj też:
Domowe batoniki zbożowe bez dodatku cukru i tłuszczu. Takie zdrowe, a zrobisz je za grosze