Smaki.pl
Newsy Przepisy Porady Kuchnia gwiazd Produkty Smaki świata
SzukajMenu px

Porady

  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Czy do zupy ogórkowej najpierw wrzucać ogórki czy ziemniaki? Właściwy moment ma znaczenie

    Ziemniaki są obowiązkowym dodatkiem do zupy ogórkowej. Jednak nie jest obojętne, w jakiej kolejności wrzucamy składniki do garnka. Zaraz wyjaśnimy, czy najpierw dodawać ogórki kiszone czy ziemniaki.
    13 mar 202410:01
    Miniatura: Czy do zupy ogórkowej najpierw wrzucać...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Czy dodawać olej do gotującego się makaronu? Włosi nie mają tu żadnych wątpliwości

    Gotowanie makaronu to niby prosta sprawa. Jednak na to, by kluski były odpowiednio sprężyste i nieposklejane, wpływa wiele czynników. A czy dodatek oleju do gotującego się makaronu ułatwi to zadanie?
    13 mar 2024 8:16
    Miniatura: Czy dodawać olej do gotującego się...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Dlaczego warto pić wodę po ogórkach kiszonych? Będziecie zaskoczeni jej właściwościami

    Macie ogórki kiszone własnej produkcji? A co zwykle robicie z wodą po ogórkach kiszonych? Pod żadnym pozorem jej nie wylewajcie. Można ją wykorzystać na wiele sposobów, choć są pewne ograniczenia.
    12 mar 202418:12
    Miniatura: Dlaczego warto pić wodę po ogórkach...
  • Produkty

    Zaczyna się sezon na sok z brzozy. Jak pozyskać oskołę?

    Sok z brzozy, inaczej oskoła, od wieków jest znany w medycynie naturalnej jako remedium na choroby nerek i dróg moczowych. Pije się go również dla orzeźwienia i wzmocnienia. Jak samodzielnie zebrać sok z brzozy?
    12 mar 202417:16
    Miniatura: Zaczyna się sezon na sok z brzozy. Jak...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasada

    Smak kotletów schabowych zależy od wielu czynników. Jednym z nich jest rodzaj tłuszczu użytego do smażenia. Powiemy wam, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe, by rozpływały się w ustach.
    12 mar 2024 8:13
    Miniatura: Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe?...
  • Produkty

    Jak ubić pianę z białek na sztywno? Jest kilka sekretów idealnej piany

    Ubijanie piany z białek to jedna z podstawowych umiejętności kulinarnych dla każdego, kto lubi piec ciasta. Zdarza się jednak, że piana nie wychodzi. Podpowiadamy, jak ubić idealną pianę z białek.
    12 mar 2024 6:21
    Miniatura: Jak ubić pianę z białek na sztywno? Jest...
  • Produkty

    Czy trzeba obierać pieczarki? W tym jednym przypadku lepiej to zrobić

    Obieranie pieczarek? W większości przypadków nie jest to konieczne. Jest jednak sytuacja, kiedy rzeczywiście pieczarki powinno się obrać.
    11 mar 202418:26
    Miniatura: Czy trzeba obierać pieczarki? W tym jednym...
  • Produkty

    Jak ugotować jaja przepiórcze? Jedna rzecz może cię zaskoczyć

    Jaja przepiórcze to doskonała alternatywa dla jaj kurzych. Tłumaczymy, jak prawidłowo ugotować przepiórcze jaja.
    11 mar 202413:43
    Miniatura: Jak ugotować jaja przepiórcze? Jedna rzecz...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? To zależy od ich wyglądu

    Już niedługo wiosna, więc przyroda budzi się do życia. Również i ziemniaki, które mamy w swoich zapasach. Puszczają kiełki, czasem też robią się zielonkawe. Czy wtedy nadają się do jedzenia?
    11 mar 202411:22
    Miniatura: Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? To...
  • Produkty

    Jak wyhodować idealny szczypior na parapecie? Wiele osób popełnia jeden błąd

    Pędzenie cebuli na szczypior to prosty sposób, aby mieć zawsze pod ręką świeży i aromatyczny szczypiorek. W jaki sposób uzyskać ładny, soczysty szczypiorek?
    10 mar 202420:24
    Miniatura: Jak wyhodować idealny szczypior na...
  • Produkty

    Nie przegap sezonu na forsycję. To najlepsze źródło rutyny

    Nie bez powodu forsycja nazywana jest „naturalnym rutinoscorbinem”. Żółte kwiaty forsycji są jadalne i bardzo zdrowe.
    10 mar 2024 9:51
    Miniatura: Nie przegap sezonu na forsycję. To...
  • Produkty

    Czy warto jeść makrelę wędzoną? Niektórzy będą rozczarowani

    Ryby wędzone są łatwiej dostępne niż świeże i o wiele dłużej można je przechowywać. Czy jednak pospolita makrela wędzona rzeczywiście jest taka zdrowa, jak większość osób myśli?
    8 mar 202411:13
    Miniatura: Czy warto jeść makrelę wędzoną? Niektórzy...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Kawa z tym niecodziennym dodatkiem smakuje jak deser. Nie uwierzysz, ile korzyści daje to połączenie

    Jak sprawić, by codzienna filiżanka kawy przyniosła nam więcej korzyści? Można ją wzbogacić czymś wartościowszym niż mleko i cukier. Warto wsypać do niej trochę ciemnego kakao. Efekty was zaskoczą.
    8 mar 2024 8:29
    Miniatura: Kawa z tym niecodziennym dodatkiem smakuje...
  • Produkty

    Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?

    Gwiazdnica rośnie nawet na osiedlowych trawnikach i traktowana jest jak zwykły chwast. Mało kto wie, że to cenne zioło i smaczny dodatek do potraw.
    8 mar 2024 7:19
    Miniatura: Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw...
  • NewsyProdukty

    Czy bać się azotynu sodu? Sprawdź, gdzie znajdziemy konserwant E250 i na co należy uważać

    O azotynie sodu zrobiło się ostatnio głośno, po tym, jak doszło do śmiertelnego zatrucia w wyniku spożycia galarety. Zawierała ona duże ilości tego konserwantu. Czy więc trzeba się obawiać azotynu sodu?
    7 mar 202420:51
    Miniatura: Czy bać się azotynu sodu? Sprawdź, gdzie...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    To najlepszy sposób na sparzenie kapusty na gołąbki. Nie potrzebujesz nawet garnka

    Gołąbki uwielbiamy jeść, nieco mniej robić, bo ich przygotowanie jest dość pracochłonne. Najwięcej kłopotu sprawia zwykle sparzenie kapusty na gołąbki. Jednak dziś zdradzimy wam rewolucyjny sposób.
    7 mar 2024 8:31
    Miniatura: To najlepszy sposób na sparzenie kapusty...
  • ProduktySłodkie
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Czy piekąc ciasta, warto zastępować cukier miodem? Odpowiedź mocno was zaskoczy

    Czasami słyszę od moich znajomych, że do ciast zamiast cukru dodają miód i dzięki temu ich wypieki są o wiele zdrowsze. Mnie, jako technologowi żywności, włos się wtedy jeży i wyjaśniam, jak to działa.
    6 mar 202411:57
    Miniatura: Czy piekąc ciasta, warto zastępować cukier...
  • Produkty
    Autor: Renata MaterlińskaRenata Materlińska

    Zalej nią liście laurowe i zagotuj. Ten napój działa lepiej niż nie jedno lekarstwo

    Liście laurowe zwykle wrzucamy do zup i potraw duszonych. Tymczasem na ich bazie można też zrobić aromatyczny napar. Pity z umiarem pomoże przy wielu dolegliwościach.
    6 mar 2024 9:39
    Miniatura: Zalej nią liście laurowe i zagotuj. Ten...
  • Produkty

    Jak sprawdzić, czy mrożonka była dobrze przechowywana? Test potrząsania nie jest miarodajny

    Potrząsasz mrożonkami, aby upewnić się, że nie były wcześniej rozmrożone? Okazuje się, że ta metoda wcale nie jest skuteczna.
    6 mar 2024 7:13
    Miniatura: Jak sprawdzić, czy mrożonka była dobrze...
  • Produkty

    Domowy chrzan krok po kroku. Jak łatwo zetrzeć chrzan?

    Nic nie zastąpi domowego chrzanu – to niezaprzeczalne. Jedyny minus to samo tarcie korzenia chrzanu. Ta czynność może wywołać prawdziwy potok łez, ale są sposoby, żeby tego uniknąć.
    5 mar 202419:10
    Miniatura: Domowy chrzan krok po kroku. Jak łatwo...
  • Produkty
    Autor: Jakub WójcikJakub Wójcik

    Krojenie cebuli doprowadza cię do łez? Sprawdź, jak kroić to warzywo, żeby nie płakać

    Krojenie cebuli nie jest przyjemną czynnością. Znajdujące się w cebuli związki siarkowe podrażniają oczy, powodując intensywne łzawienie. Czy istnieją skuteczne sposoby na krojenie cebuli? Wiemy, co zrobić, by cebula nie szczypała w oczy...
    5 mar 202417:53
    Miniatura: Krojenie cebuli doprowadza cię do łez?...
Kolejne strony:  Przejdź do pierwszej strony<< Przejdź do poprzedniej strony< strona 1 ... strona 26 strona 27 strona 28 29 strona 30 strona 31 strona 32 strona 33 strona 34 Przejdź do następnej strony> Przejdź do ostatniej strony>>

Reklama


Smaki.pl - Facebook Smaki.pl - Twitter Smaki.pl - Instagram Smaki.pl - Pinterest Powrót
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2009-2025 PMPG Polskie Media SA. Wszystkie prawa zastrzeżone.