Zalewam wrzątkiem trzy przyprawy. Po ciężkim jedzeniu uczucie pełności szybko odpuszcza

Zalewam wrzątkiem trzy przyprawy. Po ciężkim jedzeniu uczucie pełności szybko odpuszcza

Dodano: 
Mieszanka ziół
Mieszanka ziół Źródło: Shutterstock / ciorchinalina
W Święta nietrudno przesadzić z jedzeniem lub skusić się na danie, które później „siedzi na żołądku”. Gdy zdarza mi się czuć dyskomfort, szybko łagodzę go herbatką z popularnych przypraw.

Po ciężkim posiłku ulgę przynoszą ciepłe napoje, a ten jest wyjątkowo skuteczny. By go przygotować, wystarczy sięgnąć do szafki z przyprawami. Już nieraz uratował mnie i moich gości, a przy tym jest całkiem smaczny.

Co pić na ciężki żołądek?

W przypadku uczucia ciężkości w żołądku i przejedzenia najbardziej polecanym rozwiązaniem są napary ziołowe. Domowe herbatki pobudzają trawienie i łagodzą przykre dolegliwości. Pomocne właściwości mają nie tylko dobrze znane mięta czy rumianek. Jest jeszcze wiele innych aromatycznych składników, które sprawdzą się po trudnostrawnym i obfitym posiłku.

Jak działa napar na trawienie z trzech ziół?

Do przygotowania naparu wspierającego układ pokarmowy używam majeranku, kminku i imbiru. Takie połączenie działa wielokierunkowo, zmniejszając skurcze i bóle brzucha. Łagodzi również uczucie pełności i wzdęcia, dzięki czemu na żołądku robi się lżej.

Majeranek należy do ziół o silnych właściwościach rozkurczowych na mięśnie jelit i żołądka. Zmniejsza uczucie ścisku w brzuchu, pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie, zwłaszcza po tłustych potrawach. W jego miejsce można użyć roślin o podobnym składzie, na przykład oregano albo tymianku.

Podobny wpływ wywiera silnie wiatropędny kminek, który zmniejsza fermentację w jelitach i pomaga usuwać gazy. Nieco łagodniejszy i tolerowany przez wrażliwe osoby jest ponadto koper włoski. To lepszy wybór przy nadwrażliwym jelicie, uczuciu przelewania i napięciu brzucha.

Natomiast imbir przyspiesza opróżnianie żołądka, poprawia perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, zmniejsza nudności, a przy tym lekko rozgrzewa.

Jak przygotować napar na ciężki żołądek?

Mieszankę sporządzam z łyżeczki suszonego majeranku, dodając po pół łyżeczki lekko rozgniecionego kminku i mielonego imbiru. Zalewam w zaparzaczu lub kubku szklanką gorącej wody, która powinna mieć maksymalnie 90-95 stopni. Przykrywam i zostawiam na 8-10 minut. Następnie odcedzam, lekko studzę i mogę pić małymi łykami.

Po ten napar sięgam po obfitym posiłku, najlepiej 15-30 minut po jedzeniu. Sprawdza się też wieczorem. Przy problemach trawiennych wypijam go profilaktycznie raz dziennie. Unikam jednak spożywania go na czczo, bo mam wrażliwy żołądek. Nie przekraczam przy tym 2 porcji na dobę.

Kto nie powinien pić herbatki z trzech ziół?

Z tego napoju powinny zrezygnować lub próbować go ostrożnie osoby z chorobami układu pokarmowego, takimi jak refluks, wrzody żołądka i dwunastnicy, a także przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. W takich sytuacjach warto unikać imbiru, który może być winny niekorzystnych reakcji.

Dodatek kminku lub kopru do herbatki może nie być odpowiedni dla osób uczulonych na rośliny selerowate, które powinny zrobić napar bez tych składników. Natomiast w ciąży wszelkie silnie działające przyprawy mogą być przyjmowane w umiarkowanych ilościach, bez regularnego stosowania.

Czytaj też:
Trudno uwierzyć, że tak działa napar z natki pietruszki. Lepsze trawienie to dopiero początek
Czytaj też:
Prosty napar z anyżu na trawienie. To ratunek po obfitym posiłku