Świąteczne jedzenie może być lekkie. Wybieraj te wigilijne potrawy bez obaw o ciężki żołądek

Świąteczne jedzenie może być lekkie. Wybieraj te wigilijne potrawy bez obaw o ciężki żołądek

Dodano: 
Wigilijny stół z jedzeniem
Wigilijny stół z jedzeniem Źródło: Shutterstock / AgencjaMagico
Nie chcesz rezygnować ze zdrowej diety w Święta? Te potrawy są prawdziwymi odżywczymi gwiazdami. Sięgaj po nie, a zjesz wartościowy posiłek bez nadmiaru kalorii.

Świąteczny stół jest pełen pysznych dań, ale nie wszystkie są równie dobre dla zdrowia i sylwetki. Aby zjeść odżywczy posiłek i nie przypłacić go ciężkim żołądkiem czy zgagą, warto wiedzieć, które potrawy będą najlepszym wyborem.

Czy potrawy wigilijne są zdrowe?

Święta Bożego Narodzenia mogą obfitować w zdrowe jedzenie, szczególnie jeśli chodzi o potrawy wigilijne. Tradycyjne dania postne bazują na warzywach, grzybach, rybach, kaszach i bakaliach. Pozbawione tłustego mięsa, a bogate w wartościowe dodatki, dostarczają białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin, składników mineralnych oraz przeciwzapalnych antyoksydantów.

Najzdrowsze dania roślinne na Wigilię

Wśród wszystkich korzystnych dla organizmu produktów wigilijnych jest kilka wyjątkowych. Dania z nimi w różnych stronach kraju robi się inaczej, a niektóre z tych zestawień są szczególnie polecane w diecie. Do najzdrowszych świątecznych warzyw należą buraki, zwłaszcza w surówkach, sałatkach i barszczu na zakwasie. Najlepsza jest wersja zupy z fasolą lub kawałkami buraków i warzywami, ewentualnie z uszkami – z farszem z kapusty i grzybów i z cienkiego ciasta.

W czołówce znajduje się też kiszona kapusta – najlepiej jako duszona kapusta wigilijna z grzybami leśnymi. Regionalne wersje zawierające również groch albo fasolę, kaszę jaglaną lub gryczaną oraz olej lniany to wręcz ideał.

Gotowane warzywa w sałatce jarzynowej to inna zdrowa opcja, ale tylko wtedy, gdy nie pływają w tłustym majonezie. Zamiast tego powinny być wymieszane ze zwyczajową porcją tego sosu, najlepiej z dodatkiem jogurtu.

W świątecznych klasykach suszone grzyby pojawiają się niezwykle często, podnosząc ich wartości odżywcze. Najbardziej polecane są w daniach bez ciasta, ewentualnie w gotowanych pierogach. Jeszcze lepszą potrawą jest zupa grzybowa, ale z pęczakiem jęczmiennym, kaszą gryczaną czy ziemniakami zamiast z makaronem, łazankami, pasztecikami czy tym bardziej smażonymi krokietami.

Superproduktem świetnym nie tylko do kapusty i zupy, ale też na nadzienia, jest kasza gryczana. Zamiast w kruchych pierogach czy krokietach bardziej polecana jest w postaci gołąbków z kaszą i grzybami.

Również dodatek nasion strączkowych sprawia, że potrawy działają bardziej korzystnie na organizm. Gotuje się z nich postne zupy, a także dodaje się do kapusty z grochem. Nasiona te podaje się również ze smażoną cebulą i olejem lnianym, natomiast z fasoli robi farsz na pierogi czy słodkie danie z miodem i śliwkami.

Najzdrowsze ryby na Wigilię

Najzdrowsze ryby na Wigilię to te w domowej galarecie, pieczone, w lekkich marynatach i pod pierzynką z warzyw. Do szczególnie wartościowych należą przy tym śledzie. Najmniej polecane ryby to te smażone w panierce, zwłaszcza o tłustym mięsie. Nie dość, że dostarczają najwięcej kalorii, to na patelni tracą cenne kwasy omega-3.

Dobrym wyborem jest również ryba po grecku, ale z filetami bez panierki. Warzywa powinny być raczej duszone, a nie długo smażone w dużej ilości tłuszczu. W przeciwnym razie całość zamienia się w ciężkostrawne danie, które długo „siedzi na wątrobie”.

Do przygotowanie śledzi w oleju, ale także okraszania kapusty czy kaszy, często używa się tłoczonych olejów. Wszystkie z nich – lniany, rzepakowy, konopny i z lnianki (rydzowy) to szczególnie polecane tłuszcze do stosowania na zimno.

Jakie są najzdrowsze desery na Święta?

W prawidłowej diecie jest miejsce również dla deseru. Będzie najzdrowszy, choć niekoniecznie najlżejszy, z dodatkiem pysznych klasyków.

Szczególnym superproduktem jest mak, zwłaszcza przygotowany w domu, który obfituje w składniki mineralne i nienasycone tłuszcze. Zamiast łazanek, makronu czy makówek lepiej jednak wybrać kutię z pszenicą, a korzystniejszą opcją od kruchej rolady będzie drożdżowy makowiec.

W świątecznych słodkościach jest także pełno odżywczych bakalii. Lepiej, by były to suszone owoce bez dodatku cukru i konserwantów oraz świeże (tegoroczne) orzechy. Najwięcej dobroczynnych związków zawierają orzechy włoskie i migdały. Susz to ponadto główny składnik wigilijnego kompotu, ale najlepszy jest bez cukru.

Czytaj też:
Najzdrowsze danie na Wigilię. Lekkie, pełne białka, a goście proszą o dokładkę
Czytaj też:
To najzdrowsza wersja karpia. W wielu domach jest obowiązkowym daniem na Wigilii