Jak usunąć piasek z suszonych grzybów? Z pomocą przyjdzie pospolity produkt

Jak usunąć piasek z suszonych grzybów? Z pomocą przyjdzie pospolity produkt

Dodano: 
Moczenie grzybów
Moczenie grzybów Źródło: Shutterstock / schankz
Suszone grzyby do pierogów, wigilijnej kapusty czy bigosu. Dają potrawom niepowtarzalny smak i aromat, ale często też mają wadę – trzeszczą w zębach. Jak usunąć piasek z suszonych grzybów? Oto mała podpowiedź.

Aromat suszonych grzybów jest naprawdę wyjątkowy i silny. Wystarczy dorzucić kilka sztuk do barszczu czy gulaszu, by potrawy te osiągnęły zupełnie inny wymiar. Jedno, co mi w nich przeszkadza to piasek. Potrafi trzeszczeć w zębach i odebrać radość jedzenia. Czy jest na niego jakiś sposób?

Jak czyścić grzyby do suszenia?

By nie mieć problemu z suszonymi grzybami, trzeba zadbać o dokładne oczyszczenie grzybów świeżych. To o wiele łatwiejsze do zrobienia niż usuwanie piasku z mocno pofałdowanych i wysuszonych kapeluszy i trzonów. Grzybów przeznaczonych do suszenia nie należy jednak płukać, a tym bardziej myć i moczyć. To znacznie bowiem wydłuży czas suszenia i przełoży się niekorzystnie na walory kulinarne tego produktu. Najlepszym sposobem jest usunięcie piasku wilgotną ściereczką lub pędzelkiem. I naprawdę warto postarać się, by zrobić to dokładnie, bo potem będziemy mieć trzeszczące pierogi czy kapustę z grzybami.

Jak usunąć piasek z suszonych grzybów?

Piasek z suszonych grzybów usuwa się w czasie ich namaczania. Wtedy, gdy odzyskują swoją strukturę i miękkość, część piasku po prostu przechodzi do wody. Skuteczność tego zabiegu poprawi dodatek soli. Nie powinien być jednak zbyt duży, bo grzyby nabiorą słonego smaku. Wystarczy duża szczypta na litr wody. A jak działa ten dodatek? Wsypana do zimnej wody sól zmiękcza wodę i sprawia, że płyn łatwiej wnika w pory grzybów. Piasek łatwiej odrywa się z powierzchni grzybów i opada na dno.

Sól najlepiej dodać do wody w początkowym okresie namaczania. Po ok. 15 minutach wodę z solą należy odlać, a grzyby zalać porcją świeżej wody, już bez dodatku soli. Proces ten warto powtórzyć jeszcze 1-2 razy. W ten sposób ilość piasku w grzybach znacząco się zmniejszy. Nie ma co jednak liczyć na całkowite usunięcie piasku. To jest naprawdę trudne do osiągnięcia.

Jak wykorzystać namoczone, suszone grzyby?

Po namoczeniu suszone grzyby można odcisnąć i dodać do wybranej potrawy. Warto je dorzucić np. do sosu mięsnego, kapuśniaku czy bigosu. Jeśli natomiast grzyby mają być wykorzystane np. do farszu, wcześniej należy je ugotować. Najlepiej zrobić to w wodzie z namaczania. Grzyby suszone powinno się gotować 20-30 minut, w niedużej ilości wody. Jej nadmiar może bowiem rozcieńczyć smak i aromat tego dodatku.

Czytaj też:
Smażone uszka z grzybami to hit Wigilii. Każdy się dziwi, a potem prosi o przepis
Czytaj też:
Kiedy zostaje mi farsz z pierogów, robię te paszteciki. Znikają, zanim wyłożę je na talerz

Źródło: smaki.pl