W moim domu rodzinnym pierogi z kapustą i grzybami to był absolutny obowiązek. Ale pamiętam, jak pewnego roku ciocia zrobiła drugą wersję, z soczewicą. Byłem sceptyczny, a okazało się, że są genialne. Od tamtej pory wiem, że wigilijne pierogi nie muszą mieć tylko jednego smaku.
Z czym zrobić pierogi na Wigilię?
Nie bój się eksperymentować! Wigilijne pierogi nie muszą smakować tak samo co roku. Farsz z soczewicy, wędzonej ryby, słodkich śliwek, kaszy gryczanej czy szpinaku to proste sposoby na odświeżenie tradycji i zaskoczenie gości nowym, pysznym smakiem. Wybierz swój ulubiony i ciesz się świętami
1. Z soczewicą i podsmażaną cebulką
To mój faworyt i genialna, wegetariańska alternatywa dla pierogów z mięsem. Ugotowana zielona lub brązowa soczewica, zmielona razem z dużą ilością powoli smażonej, słodkiej cebulki i doprawiona majerankiem, smakuje jak najlepszy pasztet. Farsz jest zwarty, sycący i ma głęboki, ziemisty smak.
2. Z wędzonym łososiem i twarogiem
To bardziej nowoczesna i elegancka propozycja. Drobno posiekany wędzony łosoś, wymieszany z dobrym, tłustym twarogiem i świeżym koperkiem. Słony, dymny smak ryby idealnie komponuje się z kremowym, delikatnym serem. To farsz, który na pewno zaskoczy gości.
3. Z suszonymi śliwkami i orzechami
Smak starej, polskiej kuchni. Miękkie, namoczone i posiekane suszone śliwki, wymieszane z grubo posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi i odrobiną cynamonu. Ten słodko-dymno-chrupiący farsz to kwintesencja świąt. Idealnie pasuje polany roztopionym masłem.
4. Z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
Dla miłośników wyrazistych smaków. Ugotowana na sypko kasza gryczana, wymieszana z posiekanymi, ugotowanymi suszonymi grzybami i zeszkloną cebulką. Orzechowy smak kaszy i leśny aromat grzybów tworzą niezwykle aromatyczny i sycący farsz, który jest esencją polskiej zimy.
5. Ze szpinakiem i serem feta
Inspiracja kuchnią grecką. Dobrze odciśnięty z wody szpinak (świeży lub mrożony), połączony z pokruszonym serem feta i odrobiną czosnku. Słony, kremowy ser idealnie podbija smak szpinaku. To lekki, ale bardzo wyrazisty farsz, który będzie świetnym, zielonym akcentem na wigilijnym stole.
Czytaj też:
Dopilnuj, a pierogi nie będą się rozklejać. Apetyczne i eleganckie podasz na wigilijny stółCzytaj też:
Babcia robiła najlepszy farsz do uszek. Można go wykorzystać także do pierogów i krokietów
