Dopilnuj, a pierogi nie będą się rozklejać. Apetyczne i eleganckie podasz na wigilijny stół

Dopilnuj, a pierogi nie będą się rozklejać. Apetyczne i eleganckie podasz na wigilijny stół

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Jak Wigilia to pierogi, a jak pierogi to też kilka problemów, które mogą się pojawić. Niektórzy narzekają, że pierogi rozklejają się w czasie gotowania. Przyczyny są banalne i łatwe do wykluczenia.

Pierogi to jedno z dań, które pojawia się obowiązkowo na wigilijnej wieczerzy. To też moja ulubiona potrawa, dlatego jej przygotowanie opanowałam do perfekcji. Dzięki temu nie mam już problemów ze zbyt twardym czy rozklejającym się ciastem. Pamiętam o kilku zasadach i moje pierogi zawsze wychodzą idealne.

Z jakich składników zrobić ciasto na pierogi?

Do przygotowania idealnego ciasta na pierogi wystarczą cztery składniki. Są to: mąka, olej, szczypta soli i dobrze ciepła woda. Mąka najlepsza jest typu 500 lub 550, bo zawiera dużo glutenu, który daje ciastu elastyczność. Olej można zastąpić stopionym masłem. Oba składniki zapewnią ciastu większą wilgotność i elastyczność. Sól dodaje ciastu smaku, ale też zwiększa jego sprężystość. Natomiast woda powinna być dobrze ciepła, ale niezbyt gorąca. Taka sprawi, że skrobia będzie dobrze pęczniała i przygotowane ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Niektórzy do ciasta na pierogi dodają jajko, jednak moim zdaniem to zbędny składnik. Tak naprawdę zwiększa twardość i sztywność ciasta, co jak dla mnie nie jest pożądane.

Co zrobić, by pierogi nie rozklejały się w czasie gotowania?

Rozklejanie się pierogowego ciasta w czasie gotowania to jeden z największych problemów, jaki może się pojawić w związku z tą potrawą. Farsz wypływa wtedy do wody, a po powierzchni pływają krążki ciasta. Niestety taka potrawa nie nadaje się do podania na stół. Jak uniknąć takiej wpadki? Otóż trzeba zwrócić uwagę na konsystencję ciasta. Powinno być miękkie i elastyczne, tak by łatwo dawało się lepić. Jeśli będzie twarde i sztywne, na nic zdadzą się nasze trudy przy lepieniu.

Druga ważna rzecz, to mąka użyta w czasie wałkowania ciasta. Nie można z nią przesadzać, bo pokryte nią krążki zupełnie nie będą chciały trzymać nadanego kształtu. Gdy tylko włożymy je do wody, połączenie się rozejdzie i cała praca pójdzie na marne.

Czytaj też:
Moje świąteczne pierogi wychodzą miękkie i elastyczne. Kluczem jest 1 łyżka popularnego dodatku
Czytaj też:
Pierogi na Wigilię lepię już teraz. Wiem, jak je mrozić, by smakowały doskonale

Źródło: smaki.pl