Wystarczy kilka sztuk, by najeść się nimi jak paczką ciastek. W porównaniu z klasycznymi słodkościami suszone figi to niezwykle zdrowa przekąska o cennych właściwościach zdrowotnych.
Czy figi suszone są dobre na jelita?
To owoce wyjątkowo bogate w błonnik, który jest niezbędny dla zdrowia jelit. Stugramowa porcja dostarcza nawet 10-13 gramów tego składnika. Można powiedzieć, że działa on w jelitach jak miotełka i gąbka.
Nierozpuszczalne frakcje błonnika z fig pobudzają ruchy robaczkowe i przyspieszają pasaż jelitowy, usprawniając ich oczyszczanie. Te rozpuszczalne w wodzie tworzą z nią sycący żel, który spowalnia wchłanianie cukrów, wiąże cholesterol i ułatwia usuwanie toksyn. Łagodzi ponadto stany zapalne i odżywia korzystną mikroflorę jelitową, która wpływa na metabolizm i odporność.
Suszone figi są naturalnym środkiem regulującym częstość wypróżnień, który znacznie je też ułatwia. W jednym z badań wykazano, że zjadanie 45 gramów tych owoców dziennie pomaga łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego o postaci zaparciowej, takie jak bóle brzucha, wzdęcia i zatwardzenie.
Na co pomagają suszone figi?
Sięganie po suszone figi pomaga uzupełniać poziom ważnych związków w organizmie. Zawarty w nich magnez, potas, wapń i żelazo poprawiają gospodarkę mineralną, wspierając układ nerwowy, mięśniowy i krążenia. Natomiast witamina K pomaga zachować mocne kości.
Owoce te są także bogatym źródłem miedzi i manganu, pierwiastków śladowych biorących udział w kilkudziesięciu kluczowych procesach w organizmie. Towarzyszą im pewne ilości witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B6.
Ile jeść suszonych fig dziennie?
Najlepiej jeść je w małych ilościach, bo obfitują w cukier i kalorie, a do tego mają średni indeks glikemiczny (IG 61). Optymalna porcja to 2-3 sztuki, czyli 30-50 gramów dziennie, bo jedna może ważyć od 13 do 20 g. Taka dawka zapewnia 75-155 kalorii – dokładną wartość trzeba sprawdzić na opakowaniu, bo znacznie różni się dla dostępnych produktów.
Zależnie od stopnia wysuszenia fig, porcja 100 gramów to 250-310 kalorii i nawet 65 gramów węglowodanów – w tym około 50 g cukrów prostych. Taka ilość zawiera także około 3,5 g białka i 1 g tłuszczu.
Nadmiaru tych owoców warto unikać nie tylko z powodu dużych dawek cukru, ale również z uwagi na działanie przeczyszczające.
Czytaj też:
Najprostszy kompot z suszu robię bez ciężkich przypraw. Jeden dodatek sprawia, że znika razem z owocamiCzytaj też:
Nie wszystkie suszone owoce są zakazane przy cukrzycy. Te jedne działają jak naturalne lekarstwo
