Problemy z trawieniem sprawiają, że człowiek czuje się niekomfortowo. Wzdęty brzuch to przecież żadna ozdoba. A nie dość, że ubrania robią się opinające, to jeszcze co i rusz coś pobolewa. Też tak miałam trzy miesiące temu. Wtedy postanowiłam coś z tym zrobić i wymyśliłam napój, który naprawdę mi pomógł. Teraz rzeczywiście czuję się lepiej i o wiele lepiej wyglądam.
Jakie produkty poprawiają trawienie?
Problemy z trawieniem zwykle wynikają z tego, że jemy zbyt ciężkostrawne produkty i potrawy. Za mało natomiast w naszej diecie błonnika i produktów pobudzających trawienie. Do tych z pewnością należą pełnoziarniste produkty zbożowe, np. kasze, płatki owsiane, chleb razowy, a także warzywa.
Z warzyw warto sięgnąć np. po kiszoną kapustę czy ogórki, bo nie dość, że dostarczają sporo błonnika, to jeszcze zawierają probiotyki, które regulują perystaltykę jelit. Cenne są też buraki i warzywa liściaste. W takiej sytuacji warto również uwzględnić w diecie zioła i przyprawy, np.: imbir, koper włoski, kolendrę, kmin rzymski, anyż, miętę pieprzową. Zawierają one olejki eteryczne i inne składniki, które wywierają korzystny wpływ na trawienie.
Jak zrobić herbatkę na lepsze trawienie i płaski brzuch?
Gdy kilka miesięcy temu doskwierały mi problemy żołądkowe, zaczęłam zgłębiać literaturę. Wyczytałam wtedy, że na trawienie dobrze wpływa koper włoski. Produkt ten znam, z czasu, gdy moje dzieci były małe, bo często im go zaparzałam. Herbatki z kopru były smaczne, ale delikatne w smaku. Postanowiłam więc dodać coś jeszcze do tego napoju. I wybór padł na imbir, kolendrę i cytrynę. To dlatego, że imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi wzdęcia, a kolendra również dobrze działa na wystający brzuch. Cytryna zaś ma działanie oczyszczające, a poza tym dodaje orzeźwiającego smaku.
Przepis: Herbatka na płaski brzuch
Aromatyczna herbatka z kopru włoskiego, imbiru, kolendry i cytryny
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 10 w każdej porcji
Składniki
- 2 łyżeczki kopru włoskiego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- ok. 1,5 cm świeżego imbiru
- 2 plasterki cytryny
- 500 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
- Parzenie herbatkiNasiona kopru i kolendry wsyp do dzbanka, zalej gorącą wodą, dodaj plasterki imbiru. Naczynie przykryj, odstaw na ok. 10 minut do zaparzenia.
- DosmaczanieGdy napój lekko przestygnie, rozlej go do kubków. Do każdego włóż plasterek cytryny (możesz też z niego wycisnąć sok). Pij od razu po przygotowaniu.
Herbatka na trawienie i płaski brzuch – wskazówki
Ta herbatka ma dosyć łagodne działanie, więc można ją pić regularnie. Najlepiej dwa razy dziennie, rano i wieczorem.
- Do herbatki z kopru włoskiego, imbiru i kolendry można też dodać gwiazdkę anyżu. Składnik ten doskonale harmonizuje z pozostałymi, a także działa przeciwskurczowo i zmniejsza wzdęcia.
- Ziarna kolendry przed parzeniem warto lekko rozgnieść. Wtedy uwolnią więcej cennych składników.
- Sok czy plasterki cytryny najlepiej dodać do przestudzonego napoju. Dzięki temu skorzystamy z zawartej w niej witaminy C.
Czytaj też:
Podjadam go i chudnę. Ten owoc reguluje apetyt, wspomaga trawienie i dodaje energiiCzytaj też:
Przed snem wypijam szklankę tego napoju. Uspokaja jelita i sprawia, że rano czuję się lżej
