Trudno jeść na co dzień same zdrowe rzeczy. Czasem trzeba coś posłodzić albo sięgnąć po małe co nieco. Na szczęście prawidłowa dieta może zawierać pewną ilość cukru, więc nie trzeba całkiem pozbawiać się przyjemności. Warto przy tym zamienić wysokoprzetworzoną, białą sacharozę na naturalny produkt, który oprócz walorów smakowych może przynieść pewne korzyści zdrowotne.
Czym jest syrop z agawy?
To zagęszczony sok z mięsistych rdzeni agawy, używany jako dodatek smakowy. Jest około półtora raza słodszy niż cukier i najczęściej dostępny w jasnej wersji o lekkim, neutralnym smaku z przyjemną słodyczą.
Zaletą tego produktu jest niższa cena niż w przypadku syropu klonowego, który wyróżniają intensywne karmelowe nuty. Ma przy tym podobną cenę, co miód. W porównaniu z nim to jednak produkt wegański, a więc odpowiedni na diecie roślinnej.
Syrop ten dobrze rozpuszcza się w zimnych płynach, w czym bije na głowę miód czy cukier kryształ. Przede wszystkim jednak jest źródłem prozdrowotnych związków, których nie ma zwykły cukier, czyli sacharoza.
Czy syrop z agawy jest zdrowy?
Jako zamiennik sacharozy jest na pewno dobrym wyborem na co dzień. Oprócz cukrów prostych zawiera bowiem antyseptyczny i przeciwzapalny związek o nazwie metyloglioksal (MGO). Ta sama substancja zwalczająca patogeny występuje w miodzie. Szczególnie bogaty w nią jest nowozelandzki miód z kwiatów manuka, stosowany jako naturalny antybiotyk.
W syropie znajdują się również substancje należące do błonnika rozpuszczalnego w wodzie w postaci inuliny i fruktanów. Odżywiają one dobroczynne bakterie jelitowe, wspierając w ten sposób cały organizm.
Warto pamiętać, że produkt ten ma też oczywiste wady. Główną jest wysoka zawartość cukrów prostych, wynosząca około 70 procent, z czego większość to fruktoza. Ten cukier ma bardzo złą sławę, bo nadmiar przyczynia się do otłuszczenia wątroby, skąd biorą się zaburzenia metaboliczne.
Nie należy jednak bać się fruktozy, zwłaszcza że występuje także w owocach. Jak pokazują badania, nawet dawki sięgające 30 g tego związku (odpowiednik 40 ml syropu) nie są przekształcane w tłuszcz, tylko w glukozę, a następnie spalane. Odkładany jest tylko niewielki procent i to przy większych ilościach.
Syrop z agawy – indeks glikemiczny i kaloryczność
Fruktoza ma niski indeks glikemiczny (IG około 17), podczas gdy wskaźnik ten dla sacharozy wynosi aż 60. Po spożyciu syropu zachodzi więc dużo mniejszy skok poziomu glukozy we krwi, co jest korzystniejsze dla utrzymania jej stałego poziomu i stabilnej wagi.
To wcale nie znaczy, że po ten produkt mogą sięgać osoby z cukrzycą i zaburzeniami metabolicznymi. Chorzy powinni ograniczać wszystkie rodzaje cukru i nie ma tu wyjątków. Syrop nie jest również odpowiedni dla pacjentów ze stłuszczeniem wątroby, wysokimi trójglicerydami i otyłością.
Natomiast osoby zdrowe mogą spożywać w swojej diecie nawet 10 procent kalorii z cukrów, co przy 2000 kcal dziennie oznacza dawkę 50 gramów tego składnika ze wszystkich źródeł. W profilaktyce chorób serca zaleca się zmniejszyć ją o połowę.
Tymczasem maksymalna porcja syropu z agawy to 1-2 łyżki dziennie (15-30 g), w szczególności wtedy, gdy omija się syrop glukozowo-fruktozowy zawarty w przetworzonych produktach. Taka ilość to zwykle 50-100 kalorii.
Syrop z agawy ma mniej kalorii niż cukier – 310 kcal w 100 g i 47 kcal w łyżce (15 g), podczas gdy cukier kryształ dostarcza 405 kcal w 100 g i 49 kcal w łyżce (12 g). Ponieważ jest słodszy, można używać go mniej i oszczędzić jeszcze więcej kalorii.
Czytaj też:
Zamiast cukru dodaj do kawy zdrowe słodzidło. Dodaje energii i działa przeciwzapalnieCzytaj też:
Jedz to zamiast słodyczy. Wzmacnia zęby, oczyszcza organizm i zaspokaja ochotę na łakocie
