Mowa o naparze z kurdybanka, rośliny, która jest nie bez powodu nazywana cudotwórcą. Nie da się jej pomylić z niczym innym i to właśnie wiosną najlepiej ją zbierać, kiedy kwitnie i tworzy fioletowe połacie na łąkach, brzegach rzek czy jezior. Bluszczyk kurdybanek jest jednocześnie jedną ze smaczniejszych roślin jadalnych: w smaku przypomina najlepsze mieszanki włoskich ziół i doskonale nadaje się do doprawiania mięs i innych potraw. I nie chodzi tylko o smak. Bluszczyk kurdybanek ułatwia trawienie i wspomaga wątrobę, dlatego znające zioła gospodynie od wieków dodawały roślinę jako przyprawę do tłustych potraw.
Jak działa bluszczyk kurdybanek?
O właściwościach tej rośliny w jednej ze swoich publikacji napisał znany polski botanik i fitoterapeuta dr Henryk Różański. Napar z kurdybanka zaleca między innymi przy nieżytach układu oddechowego i przeziębieniu – wówczas najlepiej pić go z miodem lub sokiem malinowym. Ekspert przypomina, że kurdybanek reguluje przemianę materii, działa moczopędnie i rozkurczowo. „Polecam przy chrypce, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i krtani, w zapaleniu płuc i zatok. Sprawdza się wówczas w połączeniu z sokiem aroniowym, malinowym, lipowym, jeżynowym” – pisze Różański.
Jak dodaje, bluszczyk ma doskonały wpływ na wątrobę: wzmaga wydzielanie żółci, wspomaga odtruwanie i oczyszczanie wątroby. „Zawiera składniki ochraniające miąższ wątroby przed uszkodzeniem toksynami, marskością i stłuszczeniem” – tłumaczy.
Jak zrobić napar z kurdybanka?
Przygotowanie naparu z kurdybanka jest bardzo proste. Dr Różański podał na niego przepis: wystarczy zalać suszone ziele gorącą wodą i parzyć pod przykryciem nie dłużej niż kwadrans.
Specjalista radzi, aby samemu suszyć bluszczyk kurdybanek, bo jak zaznacza, ten kupny jest często małowartościowy. Ważne jest, aby zbierać ziele już kwitnące i rosnące w słonecznych miejscach, wówczas jest najcenniejsze. Ważne jest także, aby nie suszyć tej rośliny w temperaturze wyższej niż 40 stopni.
Czytaj też:
Zamiast kupować przyprawy, zbieram ten pospolity chwast. To jedna z najpyszniejszych roślinCzytaj też:
Co roku zbieram tysiąc żółtych kwiatów i robię syrop. Najlepszy przepis na miód z mniszka