Odkąd sięgam po ten dar od pszczół, infekcje omijają mnie szerokim łukiem. Oto sekret mojej odporności

Odkąd sięgam po ten dar od pszczół, infekcje omijają mnie szerokim łukiem. Oto sekret mojej odporności

Dodano: 
Piegrza pszczela
Piegrza pszczela Źródło: Shutterstock / OlgaKot17
Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności? Wykorzystaj cenny produkt pszczeli. Odkąd włączyłam go do swojej diety, choroby mnie omijają.

Wzmacnianie odporności jesienią i zimą jest szczególnie ważne. Co roku w tym trudniejszym dla zdrowia czasie korzystam ze wsparcia zdrowego produktu pszczelego, o którym, mam wrażenie, jeszcze mało osób słyszało. Jest na tyle cenny, że warto go włączyć do swojego codziennego menu. Korzyści będą nieocenione.

Czym jest pierzga pszczela i jakie ma właściwości?

Pierzga pszczela powstaje w wyniku fermentacji pyłku kwiatowego zmieszanego z miodem i enzymami pszczelimi. Od wieków ceniona jest ze względu na właściwości zdrowotne, które wykazuje. Jej wpływ na wzmacnianie odporności będzie znaczny. Zawiera bowiem nie tylko witaminę C, ale też witaminę D, o którą w diecie trudno, a której rola w zwalczaniu infekcji, działanie przeciwzapalne i korzystny wpływ na komórki układu odpornościowego są kluczowe dla zachowania zdrowia.

W zdrowym produkcie pszczelim znajdują się też liczne witaminy z grupy B, które utrzymują w dobrej kondycji układ nerwowy. Jego nieprawidłowe działanie może osłabiać odporność organizmu. Pierzga obfituje też żelazo i miedź, których niedobory również mogą zwiększyć podatność organizmu na zachorowanie. Znajdziesz w niej również sporą dawkę wspierającego produkcję przeciwciał selenu oraz chroniącego organizm przed infekcjami cynku. Regularne sięganie po ten produkt pszczeli może zatem znacząco podnieść komfort w okresie zwiększonych zachowań.

Jak stosować zdrowy pszczeli produkt ?

Pierzga pszczela jest dostępna w formie proszku, tabletek i kapsułek. Najpopularniejszym, a zarazem moim ulubionym, sposobem jej spożywania jest dodawanie jogurtu. Taki „wzmocniony nabiał” zajadam codziennie ze świeżymi owocami w ramach podwieczorku lub jako część śniadania. Porcję pierzgi możesz również zalać wodą, odstawić na noc i spożyć na czczo. W tej postaci jest najlepiej przyswajalna.

Uwaga: Koniecznie dopilnuj, by temperatura jedzenia lub płynu, do którego dodajesz pierzgę pszczelą, nie przewyższała 40 stopni Celsjusza. Podobnie jak miód, w wysokich temperaturach traci ona swoje cenne właściwości. Nie przekraczaj też zalecanej dziennej dawki pszczelego produktu. Dla osoby dorosłej jest to 10-15 g, czyli około 1 łyżeczki. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do stosowania pierzgi pszczelej skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą. Koniecznie poradź się specjalisty, jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią, cierpisz na choroby nerek lub stwierdzono u ciebie kiedykolwiek alergię.

Czytaj też:
Nie kupuję drogich suplementów na odporność. Jesienią do herbaty dodaję dwa plasterki
Czytaj też:
Jesienią do koktajlu na śniadanie wsypuję złocistą przyprawę. Podnosi odporność, jak mało co

Źródło: Smaki.pl