Mrożenie warzyw w domu. Tych zasad przestrzegaj, a się nie posklejają i będą smaczne

Mrożenie warzyw w domu. Tych zasad przestrzegaj, a się nie posklejają i będą smaczne

Dodano: 
Mrożenie surowych warzyw
Mrożenie surowych warzyw Źródło:Shutterstock / Ahanov Michael
Mrożenie to jeden ze sposobów przechowywania różnych produktów spożywczych m.in. świeżych warzyw sezonowych, które dostępne są w sklepach przez krótki czas. Zobacz, jak mrozić świeże warzywa. Dzięki tym trikom zachowają wartości odżywcze.

Właściwie mrożone warzywa zachowują nie tylko wszystkie wartości odżywcze, ale także nie zmieniają smaku, konsystencji i koloru. Mrozić możemy większość świeżych warzyw m.in. marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, paprykę, cukinię, kapustę, niektóre zielone warzywa liściaste np. szpinak oraz zioła np. koperek, natkę pietruszki, lubczyk.

Dlaczego warto mrozić warzywa?

Mrożone warzywa to idealny dodatek do wielu dań. Można wykorzystać je m.in. do zup, dań jednogarnkowych, mięsnych i jarskich potrawek oraz sosów. Mrożenie produktów spożywczych to najlepszy sposób zachowania ich walorów smakowych i wartości odżywczych, a także uniknięcia marnowania jedzenia. Co ważne – do mrożenia nadają się jedynie warzywa, które są jędrne i nie zaczęły się psuć. Mrożenie przywiędłych warzyw nie ma sensu, bo po rozmrożeniu będą nie tylko miały nieapetyczny wygląd, ale także mniej wyrazisty smak. Chcąc wykorzystać np. warzywa korzeniowe, które przez jakiś czas były przechowywane w spiżarni lub piwnicy, można je ugotować z dodatkiem przypraw, zmiksować i zrobić domowe kostki bulionowe w pojemniku na lód.

Jakie warzywa mrozić?

Wiele osób zadaje sobie pytanie: czy mogę mrozić świeże warzywa? I mam dla nich dobrą wiadomość, ponieważ większość świeżych warzyw można mrozić i przechowywać od 6 do 12 miesięcy. Do mrożenia najlepiej nadają się twarde warzywa korzeniowe (marchew, seler, pietruszka, buraki) oraz m.in. warzywa strączkowe (zielony groszek, bób, fasolka szparagowa), warzywa kapustne (kapusta biała, brokuł, kalafior, brukselka), niektóre warzywa cebulowe (por), warzywa dyniowate (m.in. cukinia) oraz niektóre warzywa psiankowate (m.in. papryka).

Do mrożenia nadają się także nadziemne części różnych warzyw, które często wyrzucamy np. natka marchewki i liście rzodkiewki, z których można przygotować pyszne pesto oraz botwinka i liście selera.

Jakich warzyw nie mrozić?

Niestety, nie wszystkie warzywa nadają się do mrożenia. Nie zaleca się przechowywania w ujemnej temperaturze cebuli, czosnku, ogórków, zielonej sałaty, rzodkiewki oraz bakłażanów. Warzywa, które zawierają dużo wody, stają się po rozmrożeniu bardzo miękkie. Ponadto nie mrozimy warzyw, które są nadgniłe lub spleśniałe. Uwaga: odkrojenie zepsutej części warzywa nie chroni przed szkodliwymi toksynami i drobnoustrojami.

Wiele osób uważa, że nie należy mrozić świeżych pomidorów, co nie jest zgodne z prawdą. Pomidory można mrozić, ale po rozmrożeniu nie będą nadawały się np. do kanapek lub sałatek. Takie pomidory można wykorzystać do sosu lub zupy.

Mrożenie świeżych warzyw krok po kroku

Po pierwsze i najważniejsze – warzywa i inne produkty spożywcze trzeba mrozić w odpornych na działanie niskiej temperatury pojemnikach lub woreczkach np. strunowych. Każde opakowanie warto opisać, umieszczając na nim datę zamrożenia, aby wiedzieć, do kiedy zużyć mrożonkę. Rozmrożonych warzyw nie zamrażamy ponownie.

Wszystkie świeże warzywa trzeba umyć i osuszyć przed zamrożeniem. Warzywa ze skórką np. marchew trzeba wcześniej obrać, a paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Przygotowując do mrożenia brokuły i kalafiory, możemy osobno zamrozić różyczki i część łodyg, które można dodawać np. do miksowanych zup i sosów.

Twarde warzywa można zblanszować. Blanszowanie polega na obgotowaniu warzyw we wrzątku, a następnie schłodzeniu ich w wodzie z dodatkiem kostek lodu. Blanszowane warzywa także wymagają osuszenia. Przed mrożeniem możemy zblanszować np. marchew, pietruszkę, brokuły, kalafiory i brukselkę.

Warzywa przygotowane do mrożenia warto podzielić na mniejsze porcje. Jeżeli mrozimy warzywa np. do zupy, to można przygotować gotowe mieszanki. Warzywa przed mrożeniem trzeba pokroić – przed dodaniem do potrawy nie będą rozmrażane, więc powinny zostać pokrojone w kostkę, plasterki lub półplasterki.

Warzywa liściaste i zioła także trzeba umyć i osuszyć przed mrożeniem. Dodatkowo zioła przed umieszczeniem w pojemniczkach lub woreczkach można posiekać, co ułatwi ich dodawanie do potraw.

Co zrobić, aby warzywa nie posklejały się po zamrożeniu?

Przed sklejaniem się warzyw w czasie mrożenia chroni ich dokładne osuszenie na ręczniku papierowym. Można również ułożyć pokrojone warzywa na tacce, którą następnie wstawimy do zamrażarki. Gdy warzywa zamarzną, wystarczy przełożyć je do pojemnika lub torebki strunowej.

Czytaj też:
Jak przechowywać wędliny, by nie robiły się śliskie? Ten sposób pozwala przedłużyć ich trwałość i zachować smak
Czytaj też:
Zrywam ten chwast i zalewam wrzątkiem. To mój sposób na opuchnięte kostki