Co zrobić ze zbrylonym cukrem? Weź słoik, kawałek chleba i patrz!

Co zrobić ze zbrylonym cukrem? Weź słoik, kawałek chleba i patrz!

Dodano: 
Cukier
Cukier Źródło:Shutterstock / lumpy sugar
Zbrylony cukier, choć nadaje się do jedzenia, nie wygląda apetycznie i nie nadaje się, aby użyć go np. do zrobienia ciasta. Jest jednak prosty sposób, aby cukier stał się znowu sypki.

Warto wiedzieć, że cukier jest jednym z tych produktów, które nie mają daty przydatności do spożycia. To znaczy, że możesz go przechowywać i używać tak długo, jak chcesz. Jednak niewłaściwie przechowywany cukier zbryla się. W takiej formie nie wygląda dobrze i ciężko go używać i odmierzać np. podczas pieczenia. Jest jednak rada na zbrylony cukier.

Dlaczego cukier się zbryla?

Cukier jest higroskopijny, a to oznacza, że łatwo chłonie wilgoć z otoczenia. Jeśli masz wilgotne mieszkanie albo cukier stoi blisko parujących z kuchenki gotujących się dań, jest duża szansa, że w krótkim czasie zamieni się w kamienne bryłki. Aby tego uniknąć, należy przechowywać cukier w suchym miejscu. Można go trzymać np. w szczelnych pojemnikach. Jeśli masz więcej torebek z cukrem w swojej spiżarni, włóż je do większego pojemnika do przechowywania ze szczelną pokrywką.

Jak uratować zbrylony cukier?

Jeśli cukier się zbrylił, masz różne wyjścia. Możesz go rozbić na mniejsze kawałki i używać niczym cukru w kostkach. Niektórzy też... ścierają taki cukier na tarce. Jest jednak dużo prostszy sposób, szczególnie jeśli zamierzasz użyć cukru do upieczenia ciasta. Zbrylony cukier przełóż do słoika, umieść w nim kawałek chleba i zakręć. Chleb sprawi, że bryłki znowu staną się sypkie. Potrzeba na to od kilku do nawet 48 godzin, więc najlepiej pomyśleć o tym nieco wcześniej, jeśli potrzebujesz sypkiego cukru. Zamiast chleba można także użyć jabłka lub skórki z cytrusów. Skórka z cytryny jest idealnym sposobem na to, aby uratować zbrylony cukier w cukierniczce. Wystarczy włożyć dwa kawałki cytrynowej skórki do cukru, przykryć cukiernicę i odczekać. Trzeba jednak pamiętać, że w tym przypadku cukier przejmie również nieco cytrynowego aromatu.

Czytaj też:
Lubisz desery o cytrynowym smaku? Wykorzystaj ten prosty patent na cytrynowy cukier
Czytaj też:
Kruche ciasteczka na Wielkanoc. Kolorowy lukier możesz łatwo zrobić w domu

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl