Pomidory obecnie są dostępne w sklepach przez cały rok. Czasem są to pomidory krajowe, czasem pochodzące z importu. Oczywiście najsmaczniejsze są te gruntowe, dojrzewające na słońcu. Jednak sezon na nie nie jest zbyt długi. Dlatego w ciągu roku trafiają nam się pomidory lepsze i gorsze. Ja ostatnio mam szczęście do pomidorów z grubą, sztywną skórką. I muszę przyznać, że bez obierania takie pomidory ciężko jest zjeść. Jak jednak najłatwiej obrać pomidora?
Kiedy warto obrać pomidor ze skórki?
Skórka pomidora jest bogata w witaminę C, a także w witaminę A i witaminy z grupy B. W skórce znajdziemy też dużo potasu i manganu oraz błonnika. Dlatego, jeśli nie ma przeciwwskazań, lepiej jeść pomidory ze skórką. Jedzenia skórki pomidora powinny unikać osoby cierpiące na niestrawność i choroby przewodu pokarmowego, a także małe dzieci, które mogą mieć problem z jej pogryzieniem i przełknięciem.
Jednak czasami skórka pomidora jest tak twarda i niesmaczna, że po prostu trudno ją przełknąć. Za tak niesmaczną, grubą skórkę w pomidorach odpowiada niedobór potasu w glebie. I taką skórkę pomidora lepiej po prostu usunąć.
Jak szybko obrać pomidory ze skórki?
By łatwo i szybko obrać pomidor ze skórki, należy wykonać te 3 kroki:
- Natnij na krzyż skórkę pomidora, po stronie przeciwnej niż szypułka. Wtedy zdejmiesz z pomidora skórkę w czterech częściach.
- Pomidor zanurz we wrzątku na 30-60 sekund. Możesz go też umieścić w zlewie i intensywnie polewać wrzątkiem.
- Pomidor włóż do zimnej wody z dodatkiem lodu i pozostaw na minutę. W ten sposób szybko zatrzymasz proces gotowania, a jednocześnie schłodzisz pomidora.
Po tych zabiegach brzegi skórki powinny już odstawać od miąższu. Teraz wystarczy tylko chwycić je przy pomocy noża i pociągnąć w kierunku szypułki. Skórka powinna zejść gładko i szybko.
Do jakich potraw warto dodać obrane pomidory?
Obrane pomidory warto wykorzystywać do wszystkich potraw, gdzie warzywo to kroi się na kawałki, np. w kostkę. Przydadzą się więc np. do bruschetty, salsy, chłodnika, ratatouille czy sosu, w którym chcemy czuć kawałki pomidora. Można też obrać pomidory dodawane do sałatki, omleta czy pizzy. Jeśli natomiast pomidor będzie blendowany, nie trzeba usuwać z niego skórki. Po intensywnym rozdrobnieniu nie będzie ona i tak wyczuwalna w potrawie.
Czytaj też:
Do zwykłej pomidorówki dodaję te małe ziarenka. Zupa syci, jak nigdy dotądCzytaj też:
Klopsiki w sosie pomidorowym jak u babci. Robię sos, który nie wymaga zagęszczania mąką