Jeśli nie przepadacie za tradycyjnymi kanapkami, a na dodatek w chlebaku macie już niezbyt świeży chleb, ta propozycja jest właśnie dla was. Grzanki we włoskim stylu, czyli bruschetta, doskonale sprawdzi się na kolację, a także na przekąskę. Jest lekka, pełna smaku i aromatu. A robi się ją naprawdę szybko, zwłaszcza z lekko czerstwego pieczywa.
Jakie pieczywo jest najlepsze na grzanki?
Na grzanki najlepsze jest pieczywo o nieco lżejszej strukturze. A więc niekoniecznie chleb razowy, a bardziej pieczywo pszenno-żytnie lub pszenne. Po podpieczeniu jest ono bowiem dość miękkie i kruche i z przyjemnością się je zjada. Cięższe chleby po podgrzaniu w piekarniku mogą się zrobić zbyt twarde, a ich wyrazisty smak może stłumić smak dodatków.
Jak zrobić grzanki we włoskim stylu?
Przyrządzenie bruschetty należy rozpocząć od przygotowania pomidorów. Gdy już są gotowe trzeba podpiec w piekarniku lub tosterze pieczywo na grzanki.
Przepis: Bruschetta z pomidorami
Aromatyczne grzanki z pomidorami we włoskim stylu
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek czerstwego pieczywa pszennego lub pszenno-żytniego
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pomidorówPomidory sparz, obierz ze skórki, usuń stwardniałą część. Miąższ pokrój w kostkę. Dodaj do niego 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
- Przygotowanie grzanekKromki chleba natrzyj przekrojonymi na pół ząbkami czosnku. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą z oliwek. Upiecz na rumiano (3-5 minut) w piekarniku o temperaturze 210 stopni Celsjusza.
- Podawanie grzanekNa jeszcze ciepłe grzanki nakładaj po 2-3 łyżki pokrojonych pomidorów. Całość posyp posiekaną bazylią, od razu podawaj.
Wskazówka: Na grzankach z pomidorami możesz też położyć plasterki mozzarelli. Wtedy warto całość wstawić na chwilę do gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił.
Z czym jeszcze można podać grzanki we włoskim stylu?
Grzanki z pomidorami to jedna z najsmaczniejszych wersji bruschetty. Jednak na aromatycznych grzankach możesz też położyć np.: szynkę parmeńską, mozzarellę, grillowane warzywa, plastry awokado, gruszki czy pastę z bakłażana. Dopełnieniem całości mogą być oliwki, a także listki bazylii albo rukoli.
Czytaj też:
Wczoraj upiekłam na kolację tę tartę z kozim serem. Mogłabym ją jeść bez końcaCzytaj też:
Zamiast kanapek przygotuj na kolację kolorowe tortille. Rodzina ci podziękuje