Jak zrobić różyczkę z rzodkiewki? Patent z lodem sprawi, że będziesz mieć najpiękniejsze dekoracje

Jak zrobić różyczkę z rzodkiewki? Patent z lodem sprawi, że będziesz mieć najpiękniejsze dekoracje

Dodano: 
Róża z rzodkiewki
Róża z rzodkiewki Źródło:Shutterstock / Evgeniya Fedorova Dramas
Różyczki z rzodkiewki zawsze robiła moja babcia i była to obowiązkowa dekoracja sałatki jarzynowej na każde święta i na każdą imprezę. Takie rzodkiewkowe różyczki można zrobić na kilka sposobów.

Sałatka jarzynowa, a po środku różyczka z rzodkiewki otoczona listkami pietruszki albo trawką ze szczypiorku. To prosta dekoracja, z którą każdy sobie poradzi. Rzodkiewkowe róże mogą być także ozdobą półmisków z wędlinami i innymi przekąskami.

Jak zrobić różę z rzodkiewki?

Moja babcia stosowała najprostszy z możliwych patent: nacinała okrągłą rzodkiewkę i wkładała ją do lodowatej wody (miseczkę z zimną wodą i rzodkiewkami można włożyć na jakiś czas do lodówki). Pod wpływem zimnej wody rzodkiewka rozchylała się, tworząc kwiatek. Można tu zrobić najprostsze nacięcie – i po prostu ponacinać nożykiem rzodkiewkę w kratkę uważając, aby nie rozciąć dołu, który trzyma całość. Nie jest to jednak jedyna metoda na różyczkę z rzodkiewki.

Jeśli chcesz zrobić kwiatek złożony z cieniutkich rzodkiewkowych płatków i do złudzenia przypominający prawdziwą różę (jak różyczka z rzodkiewki na zdjęciu), musisz najpierw pociąć rzodkiewkę na cieniutkie plasterki. Tak pociętą rzodkiewkę również należy włożyć do wody z lodem (a nawet lekko przemrozić). Dzięki temu krążki zrobią się bardzo podatne na formowanie i nie będą pękały przy zginaniu. Jednak przed formowaniem kwiatków trzeba je ogrzać do temperatury pokojowej.

Następnie krążki rzodkiewki trzeba ułożyć w jednej linii, zakładając jeden na drugi. Potem już wystarczy zwinąć wszystko niczym roladę, formując kwiatek. Dół można spiąć wykałaczką i tak przygotowaną różę należy znowu włożyć do lodówki. Potem wystarczy delikatnie zdjąć wykałaczkę i ułożyć rzodkiewkowy kwiat na sałatce lub półmisku wędlin.

Do dekoracji warto wykorzystać także świeże liście rzodkiewki – często są tym, co ląduje w koszu, a to bardzo zdrowa i smaczna część całego warzywa. Sprawdź: jak wykorzystać liście rzodkiewki.

Czytaj też:
Nie przegap sezonu na forsycję. To najlepsze źródło rutyny
Czytaj też:
Najlepsze pomysły na jajka faszerowane. Na liście różowe jajka i kolorowe farsze do jaj

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl