Lidl mocno obniża cenę karkówki, ale tylko w jeden dzień. Można zrobić zapasy mięsa na tanie obiady

Lidl mocno obniża cenę karkówki, ale tylko w jeden dzień. Można zrobić zapasy mięsa na tanie obiady

Dodano: 
Karkówka
Karkówka Źródło: Shutterstock / artjazz
Tylko przez jeden dzień w Lidlu można dostać karkówkę za półdarmo. Z mięsa można przygotować kotlety, sosy i pieczeń.

Tania karkówka to promocja, z której w Lidlu można skorzystać w sobotę 4 stycznia. Tego dnia mięso będzie tańsze dokładnie o 50 proc. To idealna okazja, aby zrobić zapasy i nawet część zamrozić. Z karkówki wieprzowej można przygotować wiele różnych potraw, głównie dań obiadowych.

Jak kupić tanią karkówkę w Lidlu?

Regularna cena kilograma karkówki wieprzowej w Lidlu to 23,98 zł. W sobotę 4 stycznia karkówkę można kupić połowę taniej, czyli za 11,99 zł. To pakowana karkówka wieprzowa marki Rzeźnik.

Promocja na tanią karkówkę ma jednak swoje limity i ograniczenia. Mięso tańsze o połowę mogą kupić jedynie posiadacze aplikacji LidlPlus (aplikację można zainstalować za darmo). Trzeba aktywować kupon promocyjny dostępny w aplikacji i zeskanować aplikację przy kasie. Jest też limit ilościowy: na jedną aplikację można kupić maksymalnie 3 kilogramy tańszej karkówki. Jeśli ktoś potrzebuje więcej, wystarczy, że inni domownicy również zainstalują aplikację i wykorzystają swoje kupony.

Co można zrobić z karkówki wieprzowej?

Karkówka wieprzowa to mięso, które w kuchni daje wiele możliwości. Można pokroić ją na plastry, rozbić i zrobić kotlety panierowane z karkówki, podobne do schabowych. Kotlety z takiego mięsa są jednak bardziej soczyste. Karkówka idealnie nadaje się na sos z mięsem do obiadu lub gulasz wieprzowy. Takie sosy mogą być dodatkiem do ziemniaków, kasz czy makaronów.

Oczywiście z karkówkę można także upiec w całości. Pieczona karkówka to mięso, które można zaserwować na ciepło do obiadu, a na zimno wykorzystać jako domową wędlinę.

Jak zamrozić surową karkówkę?

Karkówkę można zamrozić. Jeśli planujesz ją wykorzystać na pieczeń, zamroź ją w całości. Jeśli jednak chcesz mieć kotlety lub sos, najlepiej od razu poporcjuj i zamrażaj pokrojoną w plastry na kotlety czy w kostkę na sos. To sprawi, że łatwo i szybko rozmrozisz mięso i przygotujesz swoje danie.

Czytaj też:
Weź pałki z kurczaka, ziemniaki i pieczarki. To prosty patent na tani obiad z piekarnika
Czytaj też:
Takie soczyste mięso z patelni robi moja sąsiadka. Gdy spróbowałam, wpadłam w zachwyt

Źródło: smaki.pl, Lidl