Wskazała, które polskie ciasto jest najlepsze. Wiele osób nigdy go nie próbowało

Wskazała, które polskie ciasto jest najlepsze. Wiele osób nigdy go nie próbowało

Dodano: 
Ciasto Marcinek
Ciasto Marcinek Źródło: Shutterstock / Victor Tavkin
Wydała przewodnik „Słodka Polska” i wskazała w nim, który regionalny deser jest jej zdaniem najlepszy. Hania Beza za tym ciastem specjalnie pojechała na Podlasie.

Hania Beza to popularna, kulinarna influencerka, która prowadzi w Szczecinie własną bezownię, ale oprócz tego jeździ po całej Polsce, aby próbować różnych słodkości. Efektem tych podróży jest książka „Słodka Polska”, czyli przewodnik, który jest spisem miejsc i słodkości z całego kraju. Autorka podkreśla, że to przewodnik subiektywny, dlatego pozwoliła sobie wskazać, który słodki przysmak jest jej zdaniem najlepszy w Polsce. Padło na tradycyjne ciasto z Podlasia, czyli marcinka.

Hania Beza: Marcinek to najlepsze ciasto w Polsce

"Marcinek hajnowski to najlepsze ciasto w Polsce (...) wiem, że wiele słodkości jest przepysznych w naszym kraju, ale naprawdę, spróbujcie prawdziwego marcinka" – napisała w swoim przewodniku. To właśnie od wizyty na Podlasie Hania Beza ponad półtora roku temu rozpoczęła swoją słodką podróż po kraju. Podkreśliła wtedy, że o marcinku pierwszy raz powiedziała jej kiedyś mama.

Hania Beza przypomina, że historia marcinka wywodzi się z czasów carskich. To wielowarstwowe ciasto przełożone kremem. „No co to za smak! Rozpływa się w ustach i ciężko się pohamować. Wspaniałe ciasto, którego grzechem jest podczas wizyty na Podlasiu nie spróbować. To symbol regionu i jego duma” – napisała Hania Beza w swojej książce.

Podczas premiery książki, która miała miejsce 17 listopada w Szczecinie, okazało się, że tylko garstka osób zna i próbowała marcinka. Hania Beza kilkukrotnie zachęcała, aby koniecznie spróbować tego ciasta.

Jak zrobić tradycyjnego marcinka?

Nie będziemy oszukiwać, że to prosty przepis. Przygotowanie marcinka jest pracochłonne. Wyjątkowy smak w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni. Sprawdź, jak przygotować efektowny i obłędnie pyszny tort wielowarstwowy z kremem śmietanowym.

Czytaj też:
Ciasto Marcinek od mojej babci to mistrzostwo świata. Też zakochasz się w jego smaku

Marcinka najlepiej jeść na drugi dzień, kiedy blaty ciasta nabiorą wilgoci od kremu.

Regionalne przysmaki, czyli nie tylko marcinek

Hania Beza w swoim przewodniku opisała także inne regionalne przysmaki, z których słyną poszczególne miasta czy regiony. W przewodniku nie zabrakło warszawskiej wuzetki, poznańskiego rogala świętomarcińskiego czy toruńskich pierników. Dla osób z Polski zaskoczeniem może być, że i Szczecin, skąd pochodzi Hania Beza, też ma swoje tradycyjne pierniki.

Czytaj też:
To ciasto ze śliwkami uwielbiały nasze babcie. Wygląda efektownie, a przepis jest prosty
Czytaj też:
W PRL-u był to deser obowiązkowy. Przepis na najlepszą Wuzetkę mam z przepiśnika babci

Źródło: smaki.pl, Instagram/@haniabeza, przewodnik "Słodka Polska"