W Biedronce pomidory tanie jak na przetwory. Zrobisz z nich też pyszną zupę

W Biedronce pomidory tanie jak na przetwory. Zrobisz z nich też pyszną zupę

Dodano: 
Pomidory
Pomidory Źródło: Wikimedia Commons
Latem ceny sezonowych warzyw i owoców spadają, więc możemy się nimi raczyć do woli. Jeśli macie ochotę na świeże pomidory, wybierzcie się do Biedronki, bo chyba nigdzie nie znajdziecie tańszych.

Dyskontowe ceny produktów często są o wiele niższe, niż tych kupionych bezpośrednio od rolnika. Niestety taka jest polityka, ale konsument może na tym skorzystać. Teraz na przykład w Biedronce trwa promocja na niektóre warzywa i owoce. Wśród nich najatrakcyjniej prezentują się pomidory. Tak naprawdę tańszych nie kupi się nawet w szczycie sezonu na bazarku. Można więc przygotować z nich parę smakołyków na zapas.

Promocja na pomidory w Biedronce

W Biedronce obowiązuje właśnie promocja na pomidory na gałązce. Są sprzedawane na wagę, a cena za 1 kg wynosi tylko 3,99 zł. Jest więc o 50% niższa niż ostatnio. Promocja trwa od 24 do 26 czerwca, czyli od poniedziałku do środy. Nie ma na nią żadnych limitów i jest skierowana do wszystkich klientów.

Po czym poznać smaczne pomidory?

Kupując pomidory, zwracajcie zawsze uwagę na ich wygląd. Nie powinny mieć żadnych uszkodzeń, ani przebarwień. Ich kolor powinien być jednolity, bez ciemnych czy żółtych plam. Te mogą wskazywać na początki psucia się, czy zmiany chorobowe. Takie pomidory albo nie nadają się do jedzenia, albo nie będą smaczne.

Co zrobić ze świeżych pomidorów?

Świeże pomidory można jeść na przekąskę czy kłaść na kanapki. Doskonale nadają się też na sałatki i jako dodatek do przekąsek, np. bruschetty. Można też z nich jednak przygotować dania na ciepło, np. pyszną zupę. Będzie smakować o wiele lepiej, niż ta z przecieru czy koncentratu pomidorowego. Pomidory można też dorzucić do zapiekanki, dań z makaronu, gulaszu, jajecznicy czy innych potraw z patelni.

Gdy pomidory mają przystępną cenę, można też z nich zrobić przetwory. Te na gałązce nadają się na nie doskonale, bo są o wiele bardziej kwaśne, niż pomidory malinowe. Najprościej zrobicie z nich krojone pomidory w soku lub przecier pomidorowy. Wcześniej warto obrać pomidory ze skórki, a potem pokroić w kostkę, lekko doprawić solą, wrzucić do słoika i zawekować. Można je też zblendować na gładką masę, a dopiero potem zapasteryzować.

Czytaj też:
Upycham w słoiku różyczki kalafiora i zalewam płynem. Ta kiszonka bije na głowę kiszone ogórki
Czytaj też:
Czym zagęścić zupę pomidorową? Są lepsze dodatki niż śmietana i mąka

Opracowała:
Źródło: smaki.pl, Biedronka