Ewa Wachowicz nie podaje rosołu z krajanką. Serwuje do niego oryginalny dodatek

Ewa Wachowicz nie podaje rosołu z krajanką. Serwuje do niego oryginalny dodatek

Dodano: 
Rosół
Rosół Źródło:Wikimedia Commons
Rosół to ulubiona zupa Polaków. Większość zjada ją z makaronem krajanką. Jednak pochodząca z Małopolski Ewa Wachowicz często serwuje ją z zupełnie innym dodatkiem. Może i tobie on posmakuje?

Rosół to jedna z prostszych do ugotowania zup. W sumie wystarczy tylko wrzucić do garnka mięso i warzywa, zalać wodą, zagotować i gotować je na tyle długo, aż powstanie esencjonalny wywar. Od tego byśmy gotowali rosół częściej niż co weekend, tak naprawdę powstrzymuje nas tylko brak czasu w tygodniu na jego pilnowanie. Zupa ta doskonale smakuje podana z drobno krojonym makaronem, czyli krajanką. Jednak Ewa Wachowicz serwuje ją z zupełnie innym dodatkiem.

Z czym można podać rosół?

Rosół zazwyczaj podaje się z makaronem krajanką. Z braku czasu coraz częściej jest to makaron kupny, choć rosół z krajanką domowej roboty smakuje rewelacyjnie. Poza tym rosół można też zaserwować z ryżem lub kluskami lanymi. Można je ugotować oddzielnie lub od razu w rosole. Są też i tacy, którzy jadają rosół z ziemniakami lub tak, jak Ewa Wachowicz, z grysikiem. Dla nie wtajemniczonych, grysik to po prostu kasza manna ugotowana na gęsto.

Przepis Ewy Wachowicz na rosół z grysikiem

Jak prezentuje w swoim przepisie Ewa Wachowicz, już nawet sam grysik można podać do rosołu na dwa sposoby. Wybierz swój ulubiony.

Przepis: Rosół Ewy Wachowicz

Rosół wołowy podany z grysikiem według Ewy Wachowicz

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek lubczyku

Na grysik:

  • ½ szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie rosołuWołowinę włóż do garnka, dodaj włoszczyznę, zalej zimną wodą. Dodaj cebulę opaloną nad ogniem oraz listek laurowy i ziele angielskie. Rosół gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż mięso zmięknie. Podczas gotowania zbieraj szumowiny, by rosół był klarowny. Na samym końcu dodaj świeży lubczyk.
  2. Gotowanie grysikuW małym garnku zagotuj 1,5 szklanki wody. Wsyp kaszę, wymieszaj. Dodaj trochę soli i ugotuj kaszę na gęsto. Pod koniec dodaj łyżkę masła, wymieszaj. Gorący grysik przełóż na talerz, odstaw do wystygnięcia. Gdy kasza wystygnie, pokrój ją w kostkę lub szklanką wykrój z niej krążki i podsmaż je z obu stron na patelni z odrobiną masła.
  3. Serwowanie rosołuGrysik nałóż na talerze. Do każdego dodaj trochę ugotowanej marchewki. Grysik zalej gorącym rosołem. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Ugotowany grysik najlepiej jest rozprowadzić cienką warstwą (grubość ok. 1 cm) np. na płaskim talerzu lub w formie i wystudzić. Potem można go szybko pokroić w kostkę lub wycinać z niego krążki.

Czytaj też:
Mistrzowie kuchni gotują rosół z 1 łyżką tego składnika. Trochę zaskakuje, ale czuć efekty
Czytaj też:
Dlaczego warto gotować rosół bez przykrycia? Zupa zyska nie tylko na smaku

Opracowała:
Źródło: smaki.pl, ewawachowicz.pl