Paszteciki z postnym lub mięsnym nadzieniem to w wielu domach obowiązkowa ozycja na Wigilię i Boże Narodzenie. Świetnie smakują podane z barszczem, są pyszną przekąską, którą można łatwo odgrzać. U mnie bazą takich pasztecików jest proste, drożdżowe ciasto. Ma ono jednak swój sekret – podpowiedziały mi go kiedyś panie z zaprzyjaźnionego koła gospodyń wiejskich, O tej pory zawsze, kiedy mam ochotę na paszteciki, robię je tak jak one – z obowiązkowym dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej. Jeden drobny dodatek, a robi różnicę.
Jak zrobić ciasto na paszteciki?
Jeśli kiedykolwiek robiłeś ciasto drożdżowe, ten przepis nie będzie dla ciebie trudny: to wręcz klasyk – z prostym składem. Przy takim cieście warto poświęcić czas na jego odpowiednie wyrobienie, jeśli masz robota z hakiem do wyrabiania ciasta zrobi tę pracę za ciebie (niech ciasto się wyrabia nawet 10-15 minut).
Jeśli dodajesz gałkę muszkatołową, najlepiej dać świeżo zmieloną (wystarczy zetrzeć kawałek kulki na najdrobniejszej tarce). Nie przesadź jednak z jej ilością: ma być wyczuwalna, ale nie może zdominować ciasta. Nie zapomnij też o soli, która podbije smaki.
Rada: jeśli chcesz, aby paszteciki miały błyszczącą skórkę, posmaruj je przd pieczeniem jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka.
Przepis: Ciasto na paszteciki
Drożdżowe ciasto idealne na postne lub mięsne paszteciki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 295 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ¾ kostki rozpuszczonego masła
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- duża szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZ drożdży, części mleka i cukru zrób zaczyn. Kiedy zacznie pracować, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i przyprawy, w tym obowiązkowo gałkę. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto ok. 10-15 min. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Robienie pasztecikówCiasto rozwałkuj i krój na prostokąty. Na każdy kładź wybrane i zawijaj. Odstaw paszteciki ułożone na blasze na kilkanaście minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piecz na złoto – ok. 20-30 minut.
Paszteciki można jeść na ciepło i na zimno. Najlepiej je odgrzewać w piekarniku: włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika i od razu podawaj.
Jaki farsz do pasztecików na Wigilię i Boże Narodzenie?
Do ciasta możesz wykorzystać dowolny farsz: świetnie sprawdzi się farsz z grzybów leśnych albo kapusta z grzybami (może to być dokładnie ten sam farsz co do uszek czy pierogów). Do pasztecików można również dawać farsz mięsny albo szpinakowy. Można też postawić na mniej typowe rozwiązania i zawijać w ciasto np. szynkę i żółty ser albo suszone pomidory i fetę.
Czytaj też:
Zamiast sałatki jarzynowej robię nowojorską sałatkę. Jest lekka, elegancka i gotowa w 20 minutCzytaj też:
Upiecz na święta, a powtórzysz w sylwestra. Te kruche pierożki znikają na dwa kęsy
