Pierwszy raz spróbowałem go, gdy żona zrobiła go na naszą rocznicę. Byłem pewien, że to przepis z jakiejś drogiej książki. Zaskoczyło mnie, że coś, co wygląda tak luksusowo, jest w gruncie rzeczy proste. Teraz to nasze popisowe danie na Boże Narodzenie i zawsze proszę, żeby je zrobiła.
Jak zrobić indyka w cieście?
Sercem tego dania jest duży, ładny filet z piersi indyka. Otacza go intensywny w smaku farsz grzybowy, a całość jest szczelnie zamknięta w płacie maślanego ciasta francuskiego. To połączenie sprawia, że mięso piecze się we własnych sokach, a ciasto tworzy chrupiącą, złotą skorupkę.
Żona obsmaża filet na patelni przed zawinięciem go w ciasto. Dzięki temu zamykamy w nim wszystkie soki i pozostaje niewiarygodnie wilgotny po upieczeniu. Drugi sekret to farsz grzybowy, musi być idealnie suchy. Smaży go tak długo, aż cała woda odparuje. Dzięki temu ciasto francuskie nie nasiąka i po upieczeniu jest idealnie chrupiące, a nie gumowate.
Jeśli chcesz nadać daniu jeszcze bardziej odświętnego charakteru, możesz owinąć obsmażonego indyka w cienkie plastry szynki parmeńskiej, zanim nałożysz farsz grzybowy. Czasem, dla wzbogacenia smaku, żona dodaje do pieczarek garść posiekanych orzechów włoskich.
Przepis: Świąteczny indyk
Soczysty filet z indyka w aromatycznym farszu pieczarkowym, zapieczony w złocistym cieście francuskim.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 416 w każdej porcji
Składniki
- 800 g fileta z piersi indyka (w jednym kawałku)
- 1 schłodzone ciasto francuskie (ok. 375 g)
- 500 g pieczarek
- 1 szalotka
- 30 ml oleju rzepakowego
- 30 g musztardy Dijon
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie indykaFilet z indyka natrzyj solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni, całkowicie ostudź, a następnie posmaruj dokładnie musztardą Dijon.
- Przygotowanie farszuPieczarki i szalotkę bardzo drobno posiekaj lub zblenduj na małe kawałeczki. Rozgrzej tę samą patelnię i wrzuć masę grzybową. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż cała woda odparuje, a farsz stanie się suchy i sypki. Dopraw solą, pieprzem i całkowicie ostudź.
- Łączenie składnikówNa blacie rozwiń ciasto francuskie. Na środku rozsmaruj równomiernie zimny farsz grzybowy, zostawiając wolne brzegi. Na farszu ułóż posmarowanego musztardą indyka. Zawiń wszystko ciasno w ciasto, sklejając brzegi.
- PieczenieRoladę ułóż łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i natnij delikatnie nożem w kilku miejscach. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Z czym podać takiego indyka?
Indyk w tym stylu to danie kompletne i bardzo eleganckie. Najlepiej czuje się w towarzystwie dodatków, które podkreślą jego wyjątkowy smak, ale go nie zdominują.
- Aksamitne purée ziemniaczane – to klasyka, która zawsze się sprawdza. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi idealne, łagodne tło dla chrupiącego ciasta i wyrazistego farszu grzybowego.
- Sos żurawinowy lub borówkowy – jego słodko-kwaśny smak fantastycznie przełamuje bogactwo ciasta i maślany smak potrawy. Dodaje całości świeżości, lekkości i pięknego, rubinowego koloru.
- Zielona fasolka szparagowa z masłem i migdałami – delikatnie chrupiąca, ugotowana al dente i polana roztopionym masłem z prażonymi płatkami migdałów, dodaje daniu koloru i lekkości.
- Pieczone warzywa korzeniowe – marchewka, pietruszka i pasternak pokrojone w słupki i upieczone z tymiankiem i odrobiną miodu nabierają głębokiej słodyczy.
Czytaj też:
Ten boczek robię na każde święta. Skórka pęka jak chips, a mięso rozpływa się w ustachCzytaj też:
Ten kurczak leży całą noc w porze. Po upieczeniu jest tak soczysty, że nie potrzebuje sosu
