Świąteczne spotkania to doskonała okazja, by przypomnieć sobie dawne smaki. Ciasto salceson jest podobne do bloku czekoladowego, ale zamiast mleka w proszku zawiera to słodzone i skondensowane. Charakterystyczną strukturę podobną do wędliny tworzą w nim ciasteczka i bakalie. Ta prosta wersja jest gotowa w dwadzieścia minut, a za każdym razem budzi zachwyt przy stole.
Jak zrobić ciasto salceson bez pieczenia?
Na ciasto salceson są dwa sposoby. Choć oba powstają z dodatkiem kakao, to pieczone zawiera mąkę i kawałki jabłek, a w skład tego na zimno wchodzą głównie słodka masa i połamane herbatniki. Choć masę trzeba krótko gotować, oprócz mieszania to główna czynność w przepisie.
Gdy połączę wszystkie produkty, formuję gruby walec, który schładzam przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Przed pokrojeniem można oprószyć go cukrem pudrem czy kakao.
W oryginalnych deserach z PRL-u nie było tyle kakao, co dzisiaj, bo stanowiło towar deficytowy. Podobnie było z masłem, dlatego często zastępowano je margaryną. Teraz jednak nie jest to konieczne i ciasto salceson można robić w wersji, która ma najlepszy smak.
Przepis: Ciasto salceson bez pieczenia
Kultowy deser z czasów PRL z gotowych produktów bez użycia piekarnika.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 327 w każdej porcji
Składniki
- 530 g słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka)
- 100 ml mleka
- 125 g masła
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g kolorowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania
- Mieszanie masyPołącz mleko skondensowane i zwykłe w garnku, dodaj masło, kakao i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym przestudź.
- Szykowanie dodatkówW tym czasie połam herbatniki na kawałki i wymieszaj z kandyzowaną skórką.
- Formowanie ciastaDołóż do masy mieszankę herbatnikową i połącz delikatnie składniki. Wyłóż ją na papier do pieczenia, uformuj równy walec i zawiń jak cukierek, skręcając końce arkusza. Włóż na 4-6 godzin do lodówki, by ciasto stężało.
Ciasto salceson bez pieczenia – wskazówki
Przygotowaną masę kakaową trzeba wystudzić, żeby była tylko ciepła. Wrzucenie herbatników, gdy jest wciąż gorąca, może zepsuć konsystencję całego deseru.
Do mojego ciasta dokładam kolorową kandyzowaną skórkę pomarańczową, ale równie dobrze można użyć zwykłej albo wrzucić inne bakalie, takie jak rodzynki, żurawina czy kawałki suszonych moreli. Sprawdzą się ponadto miękkie orzechy, na przykład włoskie lub nerkowe.
Do zawinięcia „salcesonu” można użyć folii spożywczej zamiast pergaminu do pieczenia, co może ułatwić uformowanie odpowiedniego kształtu. Deser trzeba trzymać w lodówce, ale jest najlepszy, gdy wyjmie się go na około kwadrans przed podaniem. Do krojenia go na plasterki warto używać rozgrzanego noża.
Czytaj też:
Kiedyś zastępował nam czekoladę. Dziś wolę zjeść ten blok czekoladowy niż najlepszą tabliczkęCzytaj też:
Miażdżę herbatniki i mam ciasto bajadera z PRL. Ten deser bez pieczenia smakuje jak dawniej
