Takie kluski leniwe robiła tylko babcia. Miękkie jak poduszeczki i nigdy się nie rozpadają

Takie kluski leniwe robiła tylko babcia. Miękkie jak poduszeczki i nigdy się nie rozpadają

Dodano: 
Kluski leniwe
Kluski leniwe Źródło: Shutterstock / New Africa
Takie twarogowe kluseczki pamiętam z dzieciństwa. Były miękkie jak poduszeczki i nigdy się nie rozpadały. Babcia miała na nie sposób, z którego korzystam do dzisiaj.

Nie ma to jak talerz leniwych z podsmażoną na masełku tartą bułką albo kleksem kwaśnej śmietany. Choć przepis na nie jest prosty, nie zawsze chcą wyjść idealnie. Aby nie były twarde i trzymały formę przy gotowaniu, robię je ściśle według babcinego przepisu.

Jak zrobić kluski leniwe, żeby były miękkie?

Leniwe są najlepsze, gdy używam do nich prawdziwego naturalnego twarogu półtłustego lub tłustego. Trzeba dobrze go rozdrobnić, mieląc w maszynce lub przeciskając przez praskę do ziemniaków. Gdy chcę, żeby moje kluski były aksamitnie gładkie, robię to dwukrotnie.

Nigdy nie idę na skróty, kupując twaróg mielony. Nawet najlepszy rodzaj będzie za rzadki i trzeba będzie dołożyć do niego więcej mąki. A to oznacza, że kluski nie wyjdą miękkie.

Gdy zadbam o te kwestie, stosuję jeszcze trik z jajkami. Nie dorzucam ich w całości do ciasta, tylko same żółtka. Białka natomiast ubijam i łączę z masą na sam koniec. Taka napowietrzona konsystencja sprawia, że po wyjęciu z wody moje leniwe są niezwykle miękkie.

Przepis: Mięciutkie kluski leniwe

Delikatne i rozpływające się w ustach twarogowe kluseczki z wody.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
311 w każdej porcji

Składniki

  • 450 g tłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 180 g mąki
  • 30 g masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZmiel twaróg lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Masło ucieraj, dodając kolejno żółtka, dołóż ser i utrzyj na jednolitą masę. Wsyp 150 g mąki, wymieszaj i całość lekko osól. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
  2. Formowanie klusekWyłóż ciasto na blat lekko podsypany resztą mąki, uformuj z niego wałek o średnicy około 3 cm i pokrój w ukośne plasterki o grubości 2-3 cm.
  3. GotowanieZagotuj duży garnek osolonej wody i wkładaj kluski po kilka sztuk, za każdym razem lekko mieszając. Włóż ich tyle, by tworzyły pojedynczą warstwę i miały miejsce, by swobodnie pływać. Gdy się zagotują, zdejmij garnek z ognia i wyjmij je łyżką cedzakową na półmisek. Wtedy znów zagotuj wodę i wrzuć kolejną partię leniwych.

Dlaczego kluski leniwe wyszły twarde?

Twarde kluski leniwe to zwykle konsekwencja użycia zbyt dużej ilości mąki w stosunku do białego sera i jajek. Kluczową kwestią jest więc to, by dokładnie odważyć składniki i nie dosypywać mąki „na oko” ani do skutku, gdy masa jest za rzadka. To niemal pewny sposób na to, żeby po ugotowaniu stały się twarde, ciężkie i gumowate.

By uniknąć tego błędu, mąkę dodaję stopniowo, sprawdzając konsystencję ciasta. Powinno być miękkie, elastyczne i lekko klejące, ale na tyle zwarte, by można było zrolować je w wałek. Ułatwiam sobie pracę, podsypując blat i oprószając dłonie mąką, ale w jak najmniejszej ilości.

Dlaczego leniwe się rozpadają?

Tak może dziać się w sytuacji, gdy w masie na leniwe pierogi jest za mało jajek. Idealna porcja to cztery sztuki na 0,4-0,5 kilograma twarogu oraz w sumie 180 gramów mąki (wraz z ilością użytą do podsypywania). Ponadto ciasto może nie wytrzymać gotowania, gdy jest zbyt wilgotne i bardzo się klei. Wtedy warto dokładać po łyżce mąkę do momentu uzyskania masy, którą da się formować.

Niezwykle ważna jest również temperatura wody w garnku. Powinna wrzeć, ale tylko lekko. Gdy będzie bulgotać, może uszkodzić kluski. Wrzucam je partiami tylko w takiej liczbie, by nie przestawały się gotować. Delikatnie mieszam też zawartość garnka, by nie przywierały do dna.

Czytaj też:
Moje leniwe wychodzą miękkie i delikatne. 2 łyżki popularnego składnika robią dużą różnicę
Czytaj też:
Leniwe robię bez grama sera. Ten smak dzieciństwa w lekkiej wersji rozpływa się w ustach