Strucla makowa to jeden z wypieków charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Mak powinien znaleźć się na świątecznym stole, bo ma nam zapewnić pomyślność i dobrobyt. Zamiast jednak zestawiać go z ciastem drożdżowym, wolę połączenie z ciastem kruchym. Doskonale komponuje się z makiem, a przy babeczkach nie ma wiele pracy.
Jak zrobić ciasto na babeczki?
Korpusy do babeczek z makiem robię z ciasta kruchego. Przygotowuję go z całkiem klasycznego przepisu, który zaleca użycie sporej ilości masła, a także żółtka. Po posiekaniu tłuszczu z mąką i dodaniu pozostałych składników, szybko zarabiam z nich jednolite ciasto. Po schłodzeniu rozwałkowuję je na placek o grubości ok. 1/2 cm i wylepiam nim foremki na babeczki. Korpusy piekę na rumiano w 190-200 st. C.
Jak przygotować świąteczne babeczki z makiem?
Gdy mam już upieczone korpusy do babeczek, ten deser robi się raz-dwa. To dlatego, że korzystam z gotowej masy makowej. Napełniam nią korpusy, a na wierzch kładę po łyżce masy serowej. Robię ją, mieszając ze sobą twaróg sernikowy z jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Teraz całość krótko zapiekam w temperaturze 180 st. C, tak by masa serowa lekko się zarumieniła.
Przepis: Babeczki z makiem
Kruche babeczki z makiem i serem na święta
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
Na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła (zimnego)
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1–2 łyżki zimnej wody lub śmietany 18% (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ok. 350 g gotowej masy makowej
- 150 g twarogu sernikowego
- 1 jajko
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Zagniatanie ciastaZ podanych składników przygotuj kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na ok. 30 minut do lodówki.
- Pieczenie kropusówCiasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wylep nim karbowane foremki na babeczki. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
- Napełnianie i pieczenieTwaróg sernikowy wymieszaj z jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do każdego kruchego korpusu włóż trochę masy makowej, na wierzchu połóż łyżkę masy twarogowej. Babeczki piecz ok. 10 minut w 180 st. C.
Jak urozmaicić babeczki z makiem?
Babeczki z makiem możecie też przygotować nieco inaczej. Na spód każdego kruchego korpusu możecie położyć trochę masy serowej, a potem przykryć ją masą makową. Pod mak dobrze jest też włożyć wiśnie z konfitury. Odmienić warto też samą masę makową. Wystarczy dodać do niej trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów włoskich, laskowych czy pistacjowych albo posiekanych owoców suszonych typu morele, żurawina. W ten sposób cały deser zyska na smaku, wyglądzie i wartości odżywczej.
Czytaj też:
Zwykłe herbatniki i trzy kremowe warstwy. To ciasto bez pieczenia znika u mnie jako pierwszeCzytaj też:
Kruchutkie i mocno migdałowe. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych ciasteczek
