W swojej kuchni często sięgam po szybkie, ale jednocześnie pożywne rozwiązania. Nie zawsze mam czas na długie gotowanie, ale chcę, żeby posiłki były smaczne i lekkie. Właśnie dlatego tak cenię kotlety z siekanej piersi kurczaka – to idealny sposób na ciepłą, lekkostrawną kolację lub pełnowartościowy obiad zrobiony niemal w mgnieniu oka.
Jak przygotować kotlety z siekanej piersi kurczaka
Sekretem tych kotletów jest właśnie siekane, a nie mielone mięso – dzięki temu są one wyjątkowo soczyste i mają bardziej wyczuwalny smak. Pamiętaj, aby nie przesadzić z bułką tartą. Powinna być jej tylko tyle, by masa się związała. Jeśli chcesz, aby kotlety były jeszcze bardziej delikatne, zamień bułkę tartą na 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Jednak wtedy masa może być konsystencję trudniejszą do formowania.
Przepis: Kotlety z siekanej piersi kurczaka
Pyszne drobiowe kotlety podkręcone zielonym dodatkiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 293 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka (ok. 400-500 g)
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- szczypta słodkiej papryki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilety z kurczaka umyj, osusz i posiekaj drobno nożem (możesz użyć malaksera, ale siekanie nożem daje lepszą strukturę kotletów). Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Mieszanie składnikówW misce wymieszaj posiekane mięso, cebulę, natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą papryki.
- Formowanie kotletówZ powstałej masy formuj małe kotlety, najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi, aby masa się nie kleiła.
- SmażenieRozgrzej olej na patelni. Smaż kotlety na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i dobrze wysmażone.
Z czym podać siekane kotlety?
Siekane kotlety drobiowe są na tyle uniwersalne, że świetnie dogadują się z klasycznymi dodatkami, ale z powodzeniem urozmaicą też bardziej nowoczesne i lekkie obiady. Możesz postawić na ziemniaki i buraczki, ale ja polecam trzy zestawy, które naprawdę pasują do zimowego menu:
- Lekki duet na kolację – kotlety podane z dużą ilością świeżej rukoli, pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.
- Klasyka – kotlety z kremowym purée ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty z marchewką.
- Wersja fitness – kotlety serwowane z kaszą bulgur lub komosą ryżową i brokułami gotowanymi na parze, skropionymi sokiem z cytryny – to pożywny i ultra-lekki obiad.
Czytaj też:
Do masy na kotlety dorzucam zdrowe dodatki. Znikają z talerzy szybciej niż mieloneCzytaj też:
Ratunkowe kotlety robię z jednej piersi kurczaka. Po pierwszym kęsie każdy się zachwyca
