Polędwiczki zawijam w aromatyczne plastry. Piekę i w 45 minut mam obiad lepszy niż z restauracji

Polędwiczki zawijam w aromatyczne plastry. Piekę i w 45 minut mam obiad lepszy niż z restauracji

Dodano: 
Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku
Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku Źródło: Shutterstock / hlphoto
Grudzień to czas, kiedy w mojej kuchni dzieje się naprawdę dużo. Lubię wtedy sięgać po przepisy, które łączą w sobie wyjątkowy smak z prostotą. Takim daniem są pieczone polędwiczki.

Polędwiczka wieprzowa pieczona w aromatycznych plastrach to sposób na to, by niewielkim wysiłkiem goście poczuli się dopieszczeni. Danie to samo w sobie stanowi świąteczną ozdobę stołu. Co więcej, chociaż prezentuje się wyjątkowo elegancko, równie dobrze sprawdzi się jako szybki i sycący obiad weekendowy, niewymagający wielu godzin przygotowań.

Dlaczego warto jeść polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych i najchudszych kawałków mięsa wieprzowego. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego w diecie, a do tego zawiera cenne witaminy z grupy B (zwłaszcza B1), wpływające korzystnie na układ nerwowy i metabolizm. Co najważniejsze z kuchennego punktu widzenia, polędwiczka jest bardzo wdzięczna w obróbce, szybko się piecze i chłonie smaki przypraw, co czyni ją idealną bazą dla eleganckich dań na każdą okazję.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku

Kluczem do idealnej polędwiczki jest jej soczystość, a ten kawałek mięsa łatwo przesuszyć. Dlatego najpierw krótko je obsmażam, by zamknąć pory, a potem owijam w wędzony boczek. Jego plastry nie tylko wzbogacają mięso o głęboki, dymny smak, ale też naturalnie je nawilża podczas pieczenia.

Przepis: Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku

Polędwiczki wieprzowe pieczone w plastrach boczku wędzonego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 500 g każda
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mały por
  • szczypior
  • świeży rozmaryn

Sposób przygotowania

  1. Smażenie polędwiczekPolędwiczki opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Po tym czasie polędwiczki zrumień na gorącej patelni.
  2. Pieczenie polędwiczekPaprykę i por oczyść, pokrój na nieduże kawałki. Wysyp je na natłuszczoną blachę z piekarnika. Obsmażone polędwiczki owiń plasterkami boczku, tak by jego warstwy nachodziły na siebie dachówkowo.
  3. Pieczenie polędwiczekPolędwiczki połóż na warzywach, obłóż gałązkami rozmarynu. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Idealne dodatki na świąteczny stół

Choć sama polędwiczka jest daniem wykwintnym, to dopiero odpowiednio dobrane dodatki stworzą prawdziwie świąteczny obiad. W zimowym menu najczęściej pojawia się u mnie domowy sos żurawinowy lub konfitura z czerwonej cebuli. Jeśli chodzi o ziemniaki do obiadu, to wybieram purée z dodatkiem chrzanu dla lekkiej ostrości. Czasami zastępuję je pieczonymi warzywami korzeniowymi (marchewką, pietruszką, selerem i pasternakiem), które naturalnie się karmelizują w trakcie pieczenia. Aby uzyskać tę karmelizację, warzywa pokrojone w grubsze słupki obtaczam w oliwie z miodem (lub syropem klonowym) i szczyptą soli, a następnie piekę w wysokiej temperaturze, co wydobywa z nich naturalną słodycz.

Czytaj też:
Kroję w plastry, przyprawiam i do piekarnika. To sposób na szybką, obiadową karkówkę
Czytaj też:
Sucha pierś z kurczaka to już przeszłość. Od kiedy marynuję ją w ten sposób, zawsze wychodzi soczysta i świetna do kanapek