Prosta przekąska z tą mieszanką przypraw smakuje nieziemsko, więc nie sposób się nią nie zainteresować. Zatar, a w oryginale za’atar, składa się z trzech głównych składników i wspaniale podkręca smak pieczywa, hummusu i wielu innych dań. A przy okazji wspiera zdrowie, jak mało który dodatek.
Z czego składa się zatar?
Bliskowschodnia mieszanka ma niezliczone wersje nie tylko w różnych krajach i regionach, ale nawet w każdej rodzinie, gdzie robi się ją z podstawowych składników.
- Ziołową podstawę zataru stanowi tymianek, zwłaszcza libański i dziki. Używa się też innych blisko spokrewnionych ziół, takich jak oregano, majeranek i cząber.
- Drugim składnikiem są suszone i mielone owoce jadalnej odmiany sumaka o szkarłatnym kolorze. Ich dodatek bywa bardzo zmienny i zależy od mieszanki.
- Dopełnieniem jest prażony sezam, czyli najstarsza roślina oleista na świecie. Dodaje się także sól.
Przyprawa ma świeży ziołowy aromat i złożony smak z lekko kwaskową, cytrusową nutą sumaka. Prażony sezam nadaje całości przyjemnego orzechowego posmaku i delikatnej słodyczy, a sól dodatkowo je podbija.
Czy zatar jest zdrowy?
Ta wartościowa mieszanka jest niezwykle bogata w bioaktywne związki – w przeciwutleniacze, olejki aromatyczne, zdrowe tłuszcze i błonnik. Działanie głównego zioła, nazywanego właśnie zaatarem, było znane w krajach arabskich od wieków. Już wtedy wiedziano, że pomaga zmniejszać bóle brzucha, chronić żołądek i wątrobę czy usprawniać trawienie.
Dzisiejsza nauka potwierdza te właściwości. Składniki zataru, zwłaszcza w połączeniu z oliwą, działają przeciwzapalnie i pobudzają wzrost dobroczynnych bakterii w jelicie, hamując te szkodliwe. W ten sposób mogą zwiększać jego szczelność, redukować alergie, wspomagać odporność i poprawiać metabolizm. Wykazano również, że jedzenie zataru pomaga obniżać lipidy i cholesterol we krwi oraz wysokie ciśnienie, a zwiększać ochronę przed cukrzycą.
Do czego stosować przyprawę zatar?
Najbardziej klasyczne połączenie to pieczywo i pasta z zataru z oliwą. Ten miks pasuje nie tylko do chleba pita, ale do wszelkich wytrawnych wypieków. Można maczać je w takim sosie, a także nakładać go na surowe ciasto przed włożeniem do piekarnika.
Ta przyprawa to również wygodna marynata do warzyw, mięs, ryb i owoców morza, a ponadto posypka do potraw czy pasty z ciecierzycy. Można też oprószyć nią świeży ser, jogurt albo jajka oraz użyć do doprawienia sałatki.
Jedna łyżka zataru zapewnia przeciętnie 28 kalorii i 2 gramy błonnika. Dostarcza przy tym pewne ilości składników mineralnych, zwłaszcza żelaza i wapnia.
Czytaj też:
Ta starożytna przyprawa odmieni twoje dania. Sprawdź, do jakich potraw warto wykorzystać kardamonCzytaj też:
Uspokaja żołądek i zachwyca aromatem. Dziś ta przyprawa rzadko gości w polskich kuchniach
