Łazanki wychodzą sprężyste i nigdy się nie sklejają. Z tą masą to najlepszy wigilijny deser

Łazanki wychodzą sprężyste i nigdy się nie sklejają. Z tą masą to najlepszy wigilijny deser

Dodano: 
Łazanki z makiem
Łazanki z makiem Źródło: Shutterstock / joanna wnuk
Odkąd pamiętam, pyszne domowe kluseczki na słodko zawsze gościły na świątecznym stole. Sekretem idealnego ciasta jest odpowiednie przygotowanie. Zrób je w ten sposób z masą makową, a przebiją inne świąteczne desery.

Nazwa tych kluseczek nawiązuje do makaronu lasagne. Ciasto na łazanki robi się w podobnie, ale trzeba zachować cierpliwość, by wyszło idealne. Równie ważny jest mak z bakaliami, który również ma swoje wymagania. Mimo to przyrządzenie potrawy jest całkiem proste, a efekt wynagradza włożoną pracę. Jeśli chcesz zachwycić gości, przygotuj ją właśnie tak.

Jak zrobić łazanki z makiem?

Moje ciasto na łazanki zagniatam z jednym jajkiem i wodą. Ważne, by było gęściejsze niż to na pierogi. Rozwałkowuję je cienko, kroję w paseczki, a następnie w kwadraty lub romby. Placek można ponadto zwinąć w rulon i pociąć na plasterki. Wyjdą z tego wstążki, które wymagają dłuższego gotowania.

Aby kluseczki nie zbijały się w masę w garnku, po pokrojeniu trzeba je przesuszyć. Natomiast po ugotowaniu dobrze jest przelać je zimną wodą. Można też od razu wymieszać łazanki z masą makową. Jest jeszcze inny sposób, który stosuję w tym przepisie. Łączę je na gorąco z odrobiną masła lub oleju, co również zapobiega ich sklejaniu.

Gdy szykuję łazanki wcześniej, a chcę podać na ciepło, podgrzewam je z 1/2 szklanki śmietany kremówki. Natomiast masę makową grzeję w kąpieli wodnej.

Przepis: Łazanki z makiem

Domowe kluski z masą makową to tradycyjne danie wigilijne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
294 w każdej porcji

Składniki

Na łazanki:

  • 300 gramów mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła

Na masę makową:

  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki drobnych rodzynek
  • 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makuZalej rodzynki gorącą wodą. Przepłucz mak, wlej 2 szklanki wrzątku i gotuj 15-20 minut na małym ogniu. Następnie osączaj przez około 20 minut na sicie wyłożonym gazą. Zmiel 2-3 razy, wymieszaj z miodem, odsączonymi rodzynkami, skórką i orzechami. Odstaw do lodówki.
  2. Zagniatanie ciastaPrzesiej mąkę, wbij do niej jajko, dodaj sól i wodę. Wyrób dość twarde ciasto. Jeśli będzie za suche, dolewaj łyżkami wodę, aż uzyskasz spójną masę. Owiń ją w folię i odłóż na 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i pokrój na kwadraty o boku 1-2 cm. Przesyp je mąką i zostaw na 10-20 minut, żeby przeschły.
  3. Szykowanie łazanekZagotuj w garnku wodę, wrzuć surowe kluski i gotuj 1-2 minuty zależnie od wielkości. Wyjmij cedzakiem do miski z masłem i wymieszaj.

Do czego można wykorzystać łazanki?

Makaron przygotowany według tego przepisu można wykorzystać do innych wigilijnych i świątecznych dań. Najpopularniejsza jest wytrawna wersja z kapustą. Świeże lub kiszone warzywo dusi się i łączy z grzybami smażonymi z cebulką, a często także z kiełbasą, boczkiem czy innym mięsem.

Zamiast mieszać z farszem, łazanki można zapiekać. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układa się warstwami ugotowane kluseczki i nadzienie z kapusty, obkłada cienkimi plasterkami masła i umieszcza w piekarniku.

Równie lubiana jest zupa grzybowa z łazankami, którą przyrządza się z suszonych grzybów leśnych i często podaje zabieloną śmietaną.

Czytaj też:
Kluski z tym słodkim dodatkiem są idealne na deser. To tradycyjna potrawa wigilijna
Czytaj też:
Łazanki z kapustą często robię na piątkowy obiad. Dodaję jeden sekretny składnik, a danie znika w mig