Nazwa tych kluseczek nawiązuje do makaronu lasagne. Ciasto na łazanki robi się w podobnie, ale trzeba zachować cierpliwość, by wyszło idealne. Równie ważny jest mak z bakaliami, który również ma swoje wymagania. Mimo to przyrządzenie potrawy jest całkiem proste, a efekt wynagradza włożoną pracę. Jeśli chcesz zachwycić gości, przygotuj ją właśnie tak.
Jak zrobić łazanki z makiem?
Moje ciasto na łazanki zagniatam z jednym jajkiem i wodą. Ważne, by było gęściejsze niż to na pierogi. Rozwałkowuję je cienko, kroję w paseczki, a następnie w kwadraty lub romby. Placek można ponadto zwinąć w rulon i pociąć na plasterki. Wyjdą z tego wstążki, które wymagają dłuższego gotowania.
Aby kluseczki nie zbijały się w masę w garnku, po pokrojeniu trzeba je przesuszyć. Natomiast po ugotowaniu dobrze jest przelać je zimną wodą. Można też od razu wymieszać łazanki z masą makową. Jest jeszcze inny sposób, który stosuję w tym przepisie. Łączę je na gorąco z odrobiną masła lub oleju, co również zapobiega ich sklejaniu.
Gdy szykuję łazanki wcześniej, a chcę podać na ciepło, podgrzewam je z 1/2 szklanki śmietany kremówki. Natomiast masę makową grzeję w kąpieli wodnej.
Przepis: Łazanki z makiem
Domowe kluski z masą makową to tradycyjne danie wigilijne.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 294 w każdej porcji
Składniki
Na łazanki:
- 300 gramów mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
Na masę makową:
- 1 szklanka maku
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki drobnych rodzynek
- 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Gotowanie makuZalej rodzynki gorącą wodą. Przepłucz mak, wlej 2 szklanki wrzątku i gotuj 15-20 minut na małym ogniu. Następnie osączaj przez około 20 minut na sicie wyłożonym gazą. Zmiel 2-3 razy, wymieszaj z miodem, odsączonymi rodzynkami, skórką i orzechami. Odstaw do lodówki.
- Zagniatanie ciastaPrzesiej mąkę, wbij do niej jajko, dodaj sól i wodę. Wyrób dość twarde ciasto. Jeśli będzie za suche, dolewaj łyżkami wodę, aż uzyskasz spójną masę. Owiń ją w folię i odłóż na 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i pokrój na kwadraty o boku 1-2 cm. Przesyp je mąką i zostaw na 10-20 minut, żeby przeschły.
- Szykowanie łazanekZagotuj w garnku wodę, wrzuć surowe kluski i gotuj 1-2 minuty zależnie od wielkości. Wyjmij cedzakiem do miski z masłem i wymieszaj.
Do czego można wykorzystać łazanki?
Makaron przygotowany według tego przepisu można wykorzystać do innych wigilijnych i świątecznych dań. Najpopularniejsza jest wytrawna wersja z kapustą. Świeże lub kiszone warzywo dusi się i łączy z grzybami smażonymi z cebulką, a często także z kiełbasą, boczkiem czy innym mięsem.
Zamiast mieszać z farszem, łazanki można zapiekać. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układa się warstwami ugotowane kluseczki i nadzienie z kapusty, obkłada cienkimi plasterkami masła i umieszcza w piekarniku.
Równie lubiana jest zupa grzybowa z łazankami, którą przyrządza się z suszonych grzybów leśnych i często podaje zabieloną śmietaną.
Czytaj też:
Kluski z tym słodkim dodatkiem są idealne na deser. To tradycyjna potrawa wigilijnaCzytaj też:
Łazanki z kapustą często robię na piątkowy obiad. Dodaję jeden sekretny składnik, a danie znika w mig
