Nie kupuję specjalnego makaronu. Tę pożywną zapiekankę szykuję szybko i za grosze

Nie kupuję specjalnego makaronu. Tę pożywną zapiekankę szykuję szybko i za grosze

Dodano: 
Naleśnikowe lasagne
Naleśnikowe lasagne Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Lubię zapiekanki, bo są proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzają się na obiad lub kolację. Tę robię z niewyszukanych składników, które kosztują grosze. Potrawa wychodzi bardzo smaczna i pożywna.

Zapiekanki są doskonałym pomysłem na prosty obiad lub kolację na ciepło. Można je przygotować z różnych składników, ale u mnie największym wzięciem cieszą się zwykle zapiekanki z dodatkiem makaronu, a szczególnie lasagne. Do tej ostatniej jest jednak potrzebny specjalny makaron, czyli płaty ciasta makaronowego. Niestety są dosyć drogie i nie w każdym sklepie można je kupić, dlatego ostatnio przygotowałam lasagne nieco inaczej.

Czym zastąpić płaty makaronu lasagne?

Płaty makaronu lasagne można kupić gotowe, podobnie jak inne makarony. Są jednak dosyć drogie i nie w każdym sklepie dostępne. Na szczęście podobny efekt można uzyskać, przekładając warstwy zapiekanki naleśnikami. Ostatnio właśnie skorzystałam z tej opcji. Wymyśliłam, że zrobię lasagne, a nie miałam gotowych płatów ciasta. Szybko więc usmażyłam kilka naleśników, które doskonale wpasowały się w okrągłą formę. Po przełożeniu farszem całość smakowała jak klasycznie przygotowana lasagne.

Jak zrobić szybką, tanią zapiekankę?

Gdy mam już gotowe płaty ciasta, którymi były ostatnio naleśniki, pozostaje przygotować tylko farsz. Ja przyrządziłam go z prostych składników, które lubi moja rodzina. Są to filet z piersi kurczaka i pieczarki. Po podsmażeniu wyłożyłam je na naleśniki posmarowane sosem pomidorowym, posypałam serem i wstawiłam do piekarnika. Ta potrawa smakowała naprawdę dobrze, choć była zrobiona awaryjnie.

Przepis: Lasagne naleśnikowe

Pożywna zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami na obiad lub kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub oregano

Dodatkowo:

  • 1 szklanka passaty
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • cukier, sól, pieprz
  • 200 g sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówW misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż naleśniki, odstaw je do przestygnięcia.
  2. Przygotowanie farszuKurczaka pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej masło lub olej. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i pieczarki – smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dorzuć kurczaka, dopraw solą, pieprzem, papryką, tymiankiem. Smaż, aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione.
  3. Układanie składników i pieczeniePassatę wymieszaj z oliwą i koncentratem. Dopraw do smaku. Okrągłą formę wysmaruj olejem. Dno wyłóż pierwszym naleśnikiem, posmaruj go sosem pomidorowym, wyłóż 1/3 farszu, posyp lekko serem, przykryj drugim naleśnikiem. W ten sposób zużyj wszystkie składniki. Na wierzchu umieść naleśnik i posyp go startym serem. Całość piecz ok. 25 minut w 180 st. C.

Te składniki też możesz dorzucić do zapiekanki

Jeśli chcecie, by zapiekanka była jeszcze bardziej aromatyczna, do farszu możecie dodać trochę leśnych grzybów. Wcześniej warto je namoczyć i krótko podgotować. Dobrym pomysłem jest też dodanie do farszu trochę pokrojonego, wędzonego boczku. Dla podkręcenia aromatu zapiekanki można też dodać do niej trochę sera pleśniowego.

Czytaj też:
Zamiast pizzy serwuję taką zapiekankę. Ta kolacja na ciepło jest szalenie prosta i pyszna
Czytaj też:
Zamiast pomidorowego robię do zapiekanki biały sos. Kremowy, rozgrzewający i tak pyszny, że każdy prosi o dokładkę