Przez lata robiłem twarde kopytka. Mama zdradziła mi jedną zasadę i już wychodzą idealne

Przez lata robiłem twarde kopytka. Mama zdradziła mi jedną zasadę i już wychodzą idealne

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / Przemyslaw Muszynski
Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. To nie magia, tylko jedna prosta zasada, która odmieni twoje kopytka w mistrzowskie kluski.

Przez lata moje kopytka wychodziły twarde i gumowate. Zrezygnowany, zadzwoniłem do mamy. Zaśmiała się i zdradziła mi jedną, prostą zasadę, którą sama stosowała przez lata w kuchni. Od tamtej pory moje kopytka są idealne. To smak dzieciństwa, do którego zawsze wracam.

Jak zrobić idealne kopytka?

Największy błąd, który psuje kopytka, to dodanie zbyt dużej ilości mąki. Wiele osób, bojąc się lepkiego ciasta, dosypuje jej bez opamiętania. Efekt? Twarde, zbite kluchy. A cała sztuka polega na tym, by mąki było jak najmniej. Ciasto ma prawo być miękkie i delikatnie lepkie. To właśnie dzięki temu po ugotowaniu kluski będą puszyste, a nie gumowate.

Mój patent jest prosty: dodaję mąkę stopniowo, tylko do momentu, aż ciasto da się uformować w wałek. Nigdy nie wyrabiam go długo. Im krócej, tym lepiej. Drugą ważną sprawą są ziemniaki. Muszą być całkowicie ostudzone, najlepiej z poprzedniego dnia, i dokładnie odparowane. Dzięki temu będą potrzebowały mniej mąki. Zawsze przeciskam je przez praskę, to gwarancja idealnie gładkiej konsystencji. Porada: na drugi dzień możesz odsmażyć je na maśle na złoty kolor, będą miały chrupiącą skórkę.

Przepis: Perfekcyjne kopytka

Delikatne i puszyste kluski ziemniaczane, które zawsze się udają.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
244 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej (plus do podsypania)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce.
  2. Wyrabianie ciastaNa stolnicy rozsyp mąkę, zrób wgłębienie. Do środka dodaj przeciśnięte ziemniaki, jajko i szczyptę soli. Zagnieć szybko gładkie, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki.
  3. Formowanie i gotowanieZ ciasta uformuj wałeczki o grubości ok. 2 cm. Lekko je spłaszcz i krój nożem pod skosem na kluski. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kopytka partiami i gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Z czym podawać kopytka?

Delikatne kopytka to idealna baza, która uwielbia towarzystwo wyrazistych sosów i dodatków. Oto cztery klasyczne propozycje.

  • Gulasz wołowy – gęsty, aromatyczny sos z kawałkami rozpływającego się w ustach mięsa to partner idealny. Kopytka wspaniale wchłaniają bogaty sos, tworząc niezwykle sycące i rozgrzewające danie, które jest kwintesencją polskiego, niedzielnego obiadu.
  • Skwarki z cebulką – to najprostsze i dla wielu najlepsze połączenie. Chrupiące, słone skwarki z wędzonego boczku, wytopione ze słodką, zeszkloną cebulką. Polane na wierzch gorących kopytek, tworzą rustykalne, ale genialne w swojej prostocie danie.
  • Sos grzybowy – kremowy, aromatyczny sos na bazie leśnych grzybów i kwaśnej śmietany. Jego ziemisty, głęboki smak fantastycznie komponuje się z delikatnością ziemniaczanych klusek, tworząc eleganckie, ale wciąż bardzo domowe danie.
  • Masło z bułką tartą – podsmażona na złoto na maśle bułka tarta to smak dzieciństwa. Jej orzechowy aromat i chrupiąca tekstura to prosty, ale niezwykle smaczny dodatek.

Czytaj też:
Tak podane kopytka są proste, a smakują genialnie. Wystarczy podsmażyć dwa składniki
Czytaj też:
Kopytka jak u Kuronia. Jeden dodatek zmienia je w kolorowe cudo na obiad