Nie sernik i nie makowiec. Tę roladę serową robię na święta, bo znika ze stołu najszybciej

Nie sernik i nie makowiec. Tę roladę serową robię na święta, bo znika ze stołu najszybciej

Dodano: 
Rolada serowa
Rolada serowa Źródło: Shutterstock / denio109
Ten wypiek robię dużo krócej niż struclę drożdżową. Z takim ciastem i masą z twarogu smakuje mi bardziej niż sernik i makownik razem wzięte. Gdy stawiam go na stole z innymi deserami, znika najszybciej.

Roladę z klasycznym nadzieniem z twarogu z rodzynkami zawijam w ciasto na strudel. Takie połączenie daje lekki i delikatny wypiek, który wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam po przepis, który zawsze robi furorę na świątecznym stole.

Jak zrobić roladę serową?

Ciasto na ten deser zagniatam z małą ilością tłuszczu, ale przed nałożeniem nadzienia smaruję obficie masłem. Aby dobrze wyszło, masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

W porównaniu ze struclą drożdżową strudel robi się dużo szybciej. Ciasto nie wymaga w sumie dwóch i pół godziny wyrastania, a jedynie półgodzinnego odpoczynku. Mocno przypieczone chrupie z wierzchu, a w środku jest mięciutkie i wspaniale łączy się z serem.

Jako farszu używam klasycznej masy z tłustego twarogu z rodzynkami i aromatem rumowym, ale jest jeszcze pyszniejsza z prawdziwym rumem. Dla lepszego smaku warto namoczyć w nim suszone owoce.

Z przepisu wyjdzie jedna duża rolada lub dwie mniejsze. Sposób przyrządzenia wypieku w tradycyjnej wersji drożdżowej podaję dalej.

Przepis: Rolada z serem i rodzynkami

Rolada z ciasta na strudel z klasyczną masą serową.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Na nadzienie:

  • 250 g tłustego białego sera
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka esencji rumowej lub 3 łyżki rumu

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaUmieść w misce mąkę, jajko, mleko, 100 g miękkiego masła, ocet i sól. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 10 minut, aż przestanie się kleić i stanie się elastyczne. Uformuj kulę, pokryj olejem, włóż do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
  2. Szykowanie nadzieniaW tym czasie zalej rodzynki ciepłą wodą, by je przykryła, a ser zmiel w maszynce. Oddziel białka od żółtek. Do sera dodaj masło, żółtka i esencję rumową. Wyrób masę. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z serem. Nastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  3. Wałkowanie plackaRozpuść pozostałe 100 g masła. Rozwałkuj jak najcieniej placek na blacie oprószonym mąką i posmaruj większością masła. Wyłóż na niego równą warstwę masy serowej, pozostawiając wolne marginesy. Zwiń ciasno roladę wzdłuż dłuższego boku i ułóż łączeniem do dołu.
  4. PieczeniePrzełóż roladę na blachę, posmaruj resztą masła i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.

Jak zrobić roladę drożdżową z serem?

Zawijaniec z ciasta drożdżowego przygotowuję jak makowiec, tylko zmieniam farsz. Biorę na nie 250 gramów mąki oraz po 125 gramów masła i cukru.

Najpierw robię rozczyn z 25 gramów świeżych drożdży w 1/2 szklanki letniego mleka. Dodaję połowę cukru i mąki, a także jajko i łyżeczkę esencji pomarańczowej. Zagniatam i dokładam połowę miękkiego masła. Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.

Pozostałe masło łączę z resztą cukru i mąki, wbijam drugie jajko, wsypuję opakowanie cukru waniliowego i zagniatam razem. Po godzinie łączę obie masy, wyrabiam i odstawiam na kolejną godzinę, po czym mogę wałkować placek i zwijać z serem.

Gotową roladę odstawiam przed pieczeniem na pół godziny, po czym smaruję rozmąconym jajkiem i piekę w 180 stopniach przez godzinę.

Czytaj też:
Ten strudel chciałoby się jeść codziennie. Dwa jesienne składniki we francuskim cieście smakują obłędnie
Czytaj też:
Gotową masę zawijam w ciasto drożdżowe i robię pyszny deser na niedzielę. Każdy prosi o dokładkę