Te mięsne kuleczki robię jak klopsiki, ale jeden prosty patent zmienia wszystko. Są o niebo lepsze

Te mięsne kuleczki robię jak klopsiki, ale jeden prosty patent zmienia wszystko. Są o niebo lepsze

Dodano: 
Buletki z wołowiny
Buletki z wołowiny Źródło: Pixabay / Tjena
Najpierw spodobała mi się nazwa tego dania, ale potem jego smak. Rumiane mięsne kuleczki podaję na obiad, dodaję do zup, sosów, makaronów i zapiekanek. Jeden prosty przepis, a tyle pysznych zastosowań.

Buletki to małe kulki z mielonego mięsa, często o wydłużonym kształcie. Podstawą francuskiego dania boulettes stanowią gatunki czerwone, rzadziej drobiowe. Do tradycyjnych składników dodałam jeden od siebie, dzięki czemu są jeszcze bardziej smakowite.

Jak zrobić buletki z wołowiny?

Wybieram na nie w miarę chude mielone mięso, które łączę z posiekaną cebulą i czosnkiem. Za wyborny smak kuleczek odpowiada też spora porcja tartego parmezanu i posiekana natka pietruszki. Dokładam ponadto tartą bułkę, a oprócz całego jajka wrzucam do masy także żółtko.

Buletki najczęściej smażę jak klopsiki na patelni albo piekę. Można również przyrządzić je jak pulpeciki, gotując w bulionie, na parze lub w sosie. Szczegóły podaję dalej.

Przepis: Buletki z wołowiny

Apetyczne kuleczki z czerwonego mięsa, idealne do obiadu i innych potraw

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
337 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 czubate łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPosiekaj drobno cebulę i natkę pietruszki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Wyrabianie masyDodaj do mięsa cebulę z natką i czosnkiem, a także ser, bułkę tartą, jajko i żółtko. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób masę. Uformuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w mące.
  3. SmażenieWrzucaj kulki partiami na gorący olej i smaż 6-8 minut, aż się przyrumienią.

Jak piec kulki mięsne, a jak gotować?

Buletki można przygotować w piekarniku, co jest najwygodniejszą opcją. Wykładam je na blachę przykrytą pergaminem, spryskuję oliwą i piekę w temperaturze 200 stopni przez 18-22 minuty. W połowie tego czasu obracam kulki, by równomiernie się przyrumieniły. Na samym końcu można przypiec je pod grillem. Są świetne do sałatek, wrapów, makaronu, potraw z ryżu czy kaszy.

Gdy natomiast chcę upiec klopsiki w zapiekance, dokładam surowe do innych składników dania, zalewam sosem (na przykład śmietanowym czy beszamelowym) i wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.

Jeśli chcę uzyskać najdelikatniejsze pulpeciki bez tłuszczu, nie obtaczam ich w mące, tylko gotuję w delikatnie wrzącym bulionie. Na liczbę kuleczek z przepisu wystarczy 1,5-2 litra wywaru z warzyw albo z kurczaka. Wkładam je łyżką na 10-12 minut, po czym wyjmuję cedzakiem. Takie buletki wychodzą miękkie i soczyste. Są świetnym gotowym dodatkiem do zup i sosów.

Mięsne kulki często też duszę w sosach. Obtoczone w mące podsmażam po 2-3 minuty na stronę na 1-2 łyżkach oleju, by tylko je zrumienić. Wlewam sos, na przykład pomidorowy czy cebulowy, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez 20-25 minut.

Czytaj też:
Już nie robię zwykłych mielonych. W moim domu rządzą soczyste frykadelki ze specjalnym dodatkiem
Czytaj też:
Mielone w cieście francuskim to hit moich przyjęć. Minimum pracy, maksimum efektu i smaku