Na weekend zawsze staram się przygotować jakieś ciasto. Najlepiej smaczne i proste. Takie, które zrobię raz-dwa, a cała rodzina będzie na nie miała ochotę. Ten aromatyczny wypiek sprawdza się doskonale. Na dodatek robi się go z tanich i niewyszukanych składników. Może się skusicie?
Najistotniejsze składniki wilgotnego ciasta
To wilgotne, aromatyczne ciasto nie smakowałoby tak doskonale, gdyby nie parę składników. Przyjemną wilgotność zawdzięcza dodatkowi jabłek. Owoce obieram, kroję w kostkę i wrzucam do masy. Podobnie zresztą, jak orzechy włoskie. Te z kolei wprowadzają element chrupiący, co też uatrakcyjnia smak ciasta. Aromat wypieku podkręcam zaś mielonym cynamonem. Doskonale komponuje się z jabłkami i orzechami i nadaje ciastu apetyczną, karmelową barwę.
Jak zrobić wilgotne, aromatyczne ciasto weekendowe?
To aromatyczne, wilgotne ciasto weekendowe zwane jest też plackiem amerykańskim. Placek jednak kojarzy się z wypiekiem przygotowanym w płaskiej, prostokątnej formie. Ja zaś piekę to ciasto zazwyczaj w keksówce, bo wolę, gdy jest wyższe i krojone w plastry.
Ciasto przygotowuje się na zasadzie ciasta ucieranego. Czyli najpierw trzeba zmiksować jajka z cukrem, a potem połączyć je z pozostałymi składnikami. Wśród nich jest olej, który zwiększa wilgotność ciasta i przedłuża jego świeżość. Na koniec masę mieszam z kawałkami jabłek i orzechów i przelewam do formy.
Przepis: Wilgotne ciasto weekendowe
Ciasto ucierane z dodatkiem jabłek, orzechów i cynamonu
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 235 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatki:
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówJabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w sporą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Orzechy włoskie przebierz, grubo posiekaj.
- Miksowanie składnikówW jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli. W drugiej zmiksuj na puszystą masę jajka z cukrem. Połącz je z olejem i ekstraktem waniliowym, a potem dodaj suche składniki i całość krótko wymieszaj. Na końcu ciasto połącz z orzechami i jabłkami.
- PieczeniePrzelej ciasto do wyłożonej papierem, podłużnej formy. Piecz ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy jest już dopieczone. Po przestudzeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.
Wilgotne ciasto weekendowe – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, którymi warto się kierować, przyrządzając to weekendowe ciasto.
- Jeśli chcecie, by ciasto miało jeszcze bardziej wyrazisty smak i kolor, możecie dodać do niego łyżkę ciemnego kakao.
- Oprócz jabłek i orzechów do tego wypieku warto dołożyć rodzynki, suszoną żurawinę albo pokrojone, suszone morele.
- Po wypieku ciasto można oprószyć cukrem pudrem, posmarować lukrem lub polewą czekoladową.
Czytaj też:
Od kiedy zrobiłam to ciasto z bezą, nie sięgam po jabłka. Ten jeden owoc zmienił wszystkoCzytaj też:
Ten piernik babcia robiła już w listopadzie. Do świąt dojrzewał i pachniał w całym domu
