Zamiast słodyczy podjadam garść tych suszonych owoców. Pomagają mi zasnąć i łagodzą bóle stawów

Zamiast słodyczy podjadam garść tych suszonych owoców. Pomagają mi zasnąć i łagodzą bóle stawów

Dodano: 
Suszone wiśnie
Suszone wiśnie Źródło: Pixabay / linsight
Mój ulubiony rodzaj suszonych owoców należy do najcenniejszych. Słodkie, ale pełne prozdrowotnych związków, wspomagają mnie zwłaszcza przed snem. Zaspokajam nimi ochotę na małe co nieco, a rano jestem bardziej wypoczęta.

Suszone wiśnie nie są tak popularne, co śliwki czy morele, a są od nich bogatsze w pewne związki. Chodzi o substancje zwalczające zapalenie i ból, które znacznie poprawiają jakość życia. Zawsze jednak wybieram owoce bez dodatku cukru. Może trudniej je kupić niż słodzone, ale cena jest podobna, a przy większych opakowaniach bywa nawet niższa.

Wartość odżywcza suszonych wiśni bez cukru

Jako owoce suszone stanowią skoncentrowane źródło składników odżywczych. Stugramowa porcja zapewnia 264 kalorie, ponad 6 gramów białka i 7,5 g błonnika. To również 45 gramów naturalnych cukrów, jednak w połączeniu z dużą ilością kwasów organicznych wiśnie nie wydają się tak słodkie. Związki kwasowe nie tylko przełamują smak przekąski, ale też pomagają ograniczyć skok poziomu cukru po jej zjedzeniu.

Zwykle trzymam się zalecanej porcji suszonych wiśni, czyli garści. Taka ilość waży około 40 gramów i dostarcza 105 kalorii oraz 18 g cukrów.

Zaletą tych suszonych owoców jest wysoka zawartość beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Wskazana porcja to więcej niż 1/3 niezbędnej dziennej dawki tego składnika i 1/5 dawki witaminy C. To ponadto dobre źródło witamin B1, B2, B3 i B6, oraz K. Ma też sporo potasu, magnezu i żelaza.

Największym bogactwem tego produktu są antyoksydanty (przeciwutleniacze), zwłaszcza niebieskofioletowe antocyjany, które wraz z karotenoidami zapewniają kolor owoców określany jako wiśniowy.

Na co są dobre suszone wiśnie?

Przeciwutleniacze z tych owoców chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami i mają silne właściwości przeciwzapalne, co jest cenne między innymi przy problemach ze stawami. Dotyczy to także osób z dną moczanową, u których owoce mogą obniżać poziom kwasu moczowego we krwi i zmniejszać ryzyko ataków choroby.

Wiśnie to naturalne źródło melatoniny, czyli hormonu snu. Jedzone regularnie, zwłaszcza w drugiej połowie dnia, mogą pomóc przy bezsenności i poprawić jakość nocnego odpoczynku.

Związki z suszonych wiśni wspierają pracę serca i układu krążenia. Pomagają zwiększyć wydolność i przyspieszyć regenerację mięśni po wysiłku. Są też skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, co wspiera ochronę przed rozwojem schorzeń serca.

Wysoki poziom błonnika poprawia perystaltykę jelit oraz ich mikroflorę, dzięki czemu ułatwia walkę z zaparciami.

Kiedy nie jeść wiśni suszonych?

Choć to bardzo korzystny produkt, w większych porcjach nie je odpowiedni dla pacjentów z cukrzycą i otyłością. Nadmiar nawet u osób zdrowych prowadzi do wzdęć, gazów, a nawet biegunki.

Nie powinny jeść ich osoby uczulone na wiśnie lub inne owoce pestkowe, a także z alergią na salicylany, bo one też znajdują się w miąższu.

Ze względu na niewielkie ilości szczawianów osoby z predyspozycjami do kamieni nerkowych powinny skonsultować ich spożycie z lekarzem. To samo zalecenie odnosi się do chorych przyjmujących na stałe leki obniżające ciśnienie i glikemię czy przeciwzakrzepowe.

Czytaj też:
Zamiast słodyczy jem tę przekąskę. Czyści jelita, chroni mózg i wzmacnia odporność
Czytaj też:
Nie wszystkie suszone owoce są zakazane przy cukrzycy. Te jedne działają jak naturalne lekarstwo