Trudno nie lubić tuńczyka w puszce. Jest tak smakowitym i wszechstronnym dodatkiem, że pasuje nawet do najprostszych warzyw. Nie muszę nawet wybierać ryby w wodzie, bo także z tą w oleju moja sałatka będzie lekka. W zestawieniu z kapustą, ogórkiem i koperkiem ma nieco ponad dwieście kalorii w porcji, a przy tym aż 18 gramów niezbędnego i niezwykle sycącego białka.
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i kapustą?
W przepisach na lekką sałatkę z tuńczykiem zwykle pojawia się pekinka, ale ja lubię robić ją ze zwykłej białej kapusty. Warzywo szatkuję cienko i łączę z pozostałymi składnikami, których jest dosłownie kilka. To zielony ogórek i świeżo posiekany koperek, a także prosty sos z czosnkiem, sokiem z cytryny i olejem.
Do tej potrawy używam zwykle tuńczyka w oleju, bo ma więcej smaku niż ten w wodzie. Dobrze go osączam i jeśli jest w dużych kawałkach, rozdrabniam je lekko widelcem. Gdy mam rybę w oliwie, dolewam tłuszcz z puszki do sosu zamiast zwykłego oleju.
Choć mieszankę warzyw przyrządza się szybko, najlepiej smakuje po godzinie przegryzania się w lodówce. Warto więc przystąpić do pracy z wyprzedzeniem, by później cieszyć się lepszym daniem.
Przepis: Sałatka z tuńczykiem i kapustą białą
Pyszne połączenie warzyw z tuńczykiem jest idealne na lekką kolację lub sycącą przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 213 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty (około 0,5 kg)
- 1 zielony ogórek
- 1 pęczek koperku
- 240 g kawałków tuńczyka osączonych z oleju (2 puszki)
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Mieszanie sosuPołącz 3 łyżki soku z cytryny z olejem, dołóż czosnek przepuszczony przez praskę, jeśli go używasz, dopraw całość solą i pieprzem.
- Szykowanie warzywPoszatkuj cienko kapustę, oprósz lekko solą i ugnieć dłonią albo tłuczkiem. Ogórka pokrój ze skórką w słupki albo półplasterki. Posiekaj koperek i osącz tuńczyka z zalewy.
- Łączenie składnikówWymieszaj kapustę z ogórkiem, koperkiem i sosem. Dodaj do smaku pozostały sok z cytryny, sól i pieprz. Podziel sałatkę na 4 porcje i nałóż na każdą po połowie puszki tuńczyka.
Z czym najlepiej smakuje tuńczyk?
Do ryby z puszki warto dokładać dodatki, które balansują jej smak i dobrze współgrają z jej nutami. To przede wszystkim składniki kwaśne, które przełamują „rybny” posmak tuńczyka i nadają mieszance lekkości, a zwłaszcza:
- sok z cytryny lub limonki,
- ocet winny, balsamiczny, ryżowy albo inny,
- ogórek kiszony bądź konserwowy,
- papryka konserwowa,
- kapary,
- zielone oliwki,
- marynowana cebulka.
W sałatkach czy pastach z tuńczykiem sprawdzą się ponadto słodkie produkty, które wnoszą do całości przyjemny kontrast, na przykład kukurydza konserwowa, groszek z puszki, pieczona papryka, buraki czy ziemniaki, jak również świeża marchewka.
Czytaj też:
Pożywna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem. Taka prosta i tania, a tyle w niej smakuCzytaj też:
Jajka na twardo i dwie puszki. To lekki posiłek i solidna porcja białka
