Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników? A ktoś, kto nie lubi gorącego, ciągnącego się, żółtego sera? My do tego zestawu dorzucamy jeszcze aromatyczną wędlinę i genialne, a proste danie gotowe. Aby je zrobić, możesz specjalnie usmażyć naleśniki, ale ta potrawa to również świetny patent, jak wykorzystać nadmiar placków, jeśli zostały ci takie po wykorzystaniu innego farszu. I od razu też rada: zamiast naleśników można wykorzystać gotowe tortille.
Jak zrobić naleśniki z szynką i serem?
Do przepisu możesz wykorzystać swój własny sposób na naleśniki. Jeśli nie masz takiego, możesz wykorzystać nasz sprawdzony przepis na elastyczne naleśniki. Do przygotowania potrawy doskonale pasują także naleśniki gryczane czy naleśniki z dodatkiem ziół.
Na placki wystarczy nałożyć pokrojoną szynkę i żółty ser, a potem wszystko pogrzać na patelni. Nie trzeba patelni smarować dodatkowym tłuszczem, ale oczywiście – jeśli chcesz mieć delikatnie przyrumienioną skórkę – smaż naleśniki na klarowanym maśle lub neutralnym w smaku oleju (np. rzepakowym lub winogronowym). Naleśniki z szynką i serem można również podgrzać w piekarniku.
Wskazówka: takie naleśniki to dobry patent na gotowanie w duchu zero waste, czyli bez marnowania żywności. Wykorzystaj do farszu resztki różnych wędlin (nie tylko szynki, ale też boczku czy kiełbas) i serów, które masz w lodówce.
Przepis: Naleśniki z szynką i serem
Pomysł na sycące danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 907 w każdej porcji
Składniki
- 8 naleśników
- 8 plasterków szynki
- 300 g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSzynkę pokrój w paski. Na naleśniki nakładaj szynkę i tarty ser. Składaj każdy naleśnik w trójkąt.
- Smażenie naleśnikówKładź naleśniki na rozgrzaną patelnię, przykryj i podgrzewaj, aż ser się rozpuści.
Jak podawać naleśniki z szynką i serem?
Naleśniki z szynką i serem podajemy od razu, kiedy są jeszcze gorące, a ser apetycznie się ciągnie. Takie naleśniki doskonale smakują z zimnymi sosami. Oczywiście może to być keczup, ale też inne sosy, np. na bazie jogurtu czy majonezu (np. ziołowy albo czosnkowy). Dobrze się sprawdzi popularny sos tysiąca wysp czy sos barbecue.
Czytaj też:
Do naleśników dodaję obłędny farsz. Ten rodzinny hit znika ze stołu w kilka minutCzytaj też:
Najlepsze ciasto naleśnikowe robiła moja babcia. Poznałam jej sekret i teraz placki wychodzą mięciutkie jak nigdy
