Odkąd robię tę sałatkę z ziemniaków, każdy prosi o dokładkę. Smakuje o niebo lepiej od tradycyjnej

Odkąd robię tę sałatkę z ziemniaków, każdy prosi o dokładkę. Smakuje o niebo lepiej od tradycyjnej

Dodano: 
Sałatka żydowska
Sałatka żydowska Źródło: Shutterstock / Wiktory
Odkąd spróbowałam tej sałatki z ziemniaków, nie dodaję do niej cebuli. Z tymi składnikami smakuje o niebo lepiej, a przy tym jest niezwykle prosta. Sprawdza się jako sycąca przekąska albo pożywana kolacja.

Jesienią robię sałatki ziemniaczane niemal każdego tygodnia. Moje wersje są pożywne i lekkie, dzięki czemu zapewniają mnóstwo energii, ale nie tuczą. Wystarczy tylko odpowiednia kompozycja warzyw. Ta klasyczna receptura z kuchni żydowskiej jest pod tym względem idealna.

Jak zrobić sałatkę żydowską?

Podstawą dania są ziemniaki, które gotuję w mundurkach. Zwykle wybieram typ AB, czyli ogólnoużytkowy. Chętnie sięgam po odmianę denar, która ma zwarty, żółty miąższ. Takie kartofle lepiej prezentują się w sałatce i zawierają więcej zdrowych związków karotenowych.

W oryginalnej wersji dania nie używa się cebuli, tylko pora. Dodaje się także czosnek i kiszone ogórki. Jedyną przyprawą jest tu pieprz ziołowy, a mieszankę scala sos majonezowo-jogurtowy.

Przepis: Tradycyjna sałatka żydowska

Pyszne połączenie gotowanych ziemniaków z warzywami i białym sosem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Żydowska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
291 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży por
  • 5 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 5 łyżek majonezu
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOdkrój białą i jasnozieloną część pora i potnij na plasterki lub półplasterki. Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki, tak samo przygotuj ogórka. Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz majonez z jogurtem, czosnkiem i pieprzem ziołowym.
  2. Mieszanie sałatkiUłóż w misce na przemian warstwy ziemniaków, ogórków i pora. Polej sosem i wymieszaj. Przed podaniem wstaw na 30 minut do lodówki, by sałatka się przegryzła.

Co się dodaje do sałatki po żydowsku?

W wielu wersjach tej potrawy w jej skład wchodzą również jajka ugotowane na twardo czy filety śledziowe. W oryginalnym przepisie jednak ich nie ma, podobnie jak innych dodatków.

Wariacji na temat sałatki po żydowsku jest wiele. Zawierają na przykład ogórki konserwowe w miejscu kiszonych, a także posiekany szczypiorek czy natkę pietruszki. Ludzie dokładają do niej nawet kukurydzę konserwową, kapary, pomarańcze i rodzynki, a całość doprawiają musztardą, solą i pieprzem. Wszystkie kombinacje są smaczne, więc można śmiało eksperymentować.

Jakie są sałatki żydowskie?

W tej kuchni jest ich całkiem sporo. Jednym z ciekawszych dań jest wielowarzywna sałatka szabasowa, którą przyrządza się z gotowanych warzyw – ziemniaków, marchewki, zielonej fasolki szparagowej, kalafiora i brokułu. Pozostałe produkty to groszek i kukurydzę z puszki, jajka na twardo, czarne oliwki i szczypiorek, natomiast sos składa się z majonezu z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Polecam ponadto sałatkę wiejską z kartofli z selerem naciowym, startą marchewką i cebulą. Miesza się je z sosem winegret z oliwy z octem winnym, czosnkiem i musztardą.

Czytaj też:
Łączę ugotowane ziemniaki z prostymi składnikami i robię pożywną sałatkę. Jest dobra na kolację
Czytaj też:
Domowy cebularz jak z lubelskiej piekarni. Jak zrobić tradycyjny przysmak?