Zalej, odczekaj i jedz. Jelita odwdzięczą się za to śniadanie, a trawienie ruszy z kopyta

Zalej, odczekaj i jedz. Jelita odwdzięczą się za to śniadanie, a trawienie ruszy z kopyta

Dodano: 
Mielone siemię lniane
Mielone siemię lniane Źródło: Pixabay / 3mpstudio
Gdy mój układ trawienia spowalnia, zamiast kanapek jem płatki śniadaniowe z dodatkiem tego składnika. Już po kilku dniach czuję większą lekkość w brzuchu i sytość. Polecam tę metodę, ale przestrzegam przed błędami.

Mielone siemię lniane to coś więcej niż dodatek zagęszczający dania. Stanowi skoncentrowane źródło cennych związków, dzięki którym działa bardziej jak suplement diety. Dosypywany w niewielkich ilościach do posiłków ma spory wpływ na zdrowie. Trzeba tylko wiedzieć, jaki rodzaj wybrać i jak go stosować.

Siemię lniane mielone czy w całości?

Siemię można kupić w dwóch postaciach. Naturalna postać to całe ziarna, których ze względu na małe rozmiary zwykle nie gryziemy dokładnie. Dlatego stanowią głównie źródło żelu, który wydziela się z nich w kontakcie z wodą. Reszta pozostaje w większości niestrawiona.

Len mielony to nasiona rozdrobnione. Ponieważ jednak w 40 procentach składają się z tłuszczu, który błyskawicznie jełczeje, w procesie mielenia jest on w większości usuwany. W efekcie produkt sklepowy to siemię odtłuszczone, które ma zwiększoną zawartość innych związków.

Ziarna można też zmielić samodzielnie, ale nie jest to zalecane. Pierwszym powodem jest właśnie tłuszcz, który dosłownie w ciągu godzin traci swoje właściwości i staje się źródłem szkodliwych substancji. W lnie są także specyficzne związki, które w środowisku wodnym przekształcają się w toksyczny cyjanowodór (kwas pruski).

W mielonym proszku niekorzystne składniki nie są już problemem. Najlepiej więc sięgać po fabryczny produkt albo pozostać przy całych ziarnach.

Na co pomaga len mielony?

To pokarm o wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, silnych antyoksydantów regulujących gospodarkę tłuszczową i hormonalną, a także witamin z grupy B i związków mineralnych.

Taki bogaty skład sprawia, że len mielony ma cenne właściwości, między innymi:

  • wspomaga sytość i trawienie w przypadku zaparć, ułatwia usuwanie toksyn i oczyszczanie jelit,
  • łagodzi podrażnienia błony śluzowej w gardle i przewodzie pokarmowym, powlekając je ochronną warstwą śluzu i łagodząc objawy refluksu czy stanów zapalnych,
  • odżywia korzystną mikroflorę jelita,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • redukuje poziom glukozy we krwi,
  • zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu LDL we krwi, a zwiększa poziom frakcji HDL, która chroni naczynia krwionośne, pomagając zapobiegać chorobom sercowo-krążeniowym,
  • pomaga łagodzić objawy menopauzy u pań,
  • obniża ryzyko rozwoju nowotworów hormonozależnych, w tym raka piersi u kobiet oraz raka prostaty u mężczyzn,
  • ułatwia odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi,
  • poprawia stan włosów i skóry.

Do jedzenia lnu nie ma poważniejszych przeciwwskazań, jeśli przestrzega się zalecanych dawek i zwiększa spożycie płynów. W przeciwnym razie mielone nasiona mogą stać się przyczyną zaparć, a nawet zablokować jelita.

Ponieważ żel z siemienia ma silną zdolność wchłaniania, należy zachować 2 godziny odstępu w przypadku zażywania leków lub suplementów diety. Produkt może nasilać działanie medykamentów obniżających glukozę i cholesterol, dlatego jego stosowanie należy skonsultować z lekarzem.

Jak stosować mielone siemię lniane?

Dodaję łyżkę tego produktu na porcję dania, a w ciągu dnia nie przekraczam ilości 3 łyżek. Tylko jedna zapewnia 33 kcal, po 1 g tłuszczu i węglowodanów oraz aż 3,5 g białka i 3 g błonnika. Ponieważ chłonie on duże ilości wody, na każdą łyżkę wypijam dodatkowo 1 szklankę wody.

Z mielonych ziaren robię kisiel, dodając stopniowo szklankę ciepłej wody. Znacznie częściej dosypuję je do owsianki, gryczanki lub jaglanki. Wystarczy odczekać około 5 minut, a len będzie w pełni zżelowany i gotowy do jedzenia.

Jak zrobić gryczankę z mielonym lnem?

To śniadanie przyrządzam z naturalnych płatków gryczanych, które są wytwarzane z jasnej, niepalonej gryki. Najchętniej wybieram produkt bio z upraw bez pestycydów.

Przepis: Gryczanka z mielonym lnem

Pyszne, bezcukrowe śniadanie na bazie płatków gryczanych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
8 min.
Czas gotowania
2 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków gryczanych
  • 2 łyżka mielonego lnu
  • 1 i 3/4 szklanki mleka z orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła z orzechów laskowych albo migdałów
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZagrzej mleko, aż będzie bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Wymieszaj płatki z lnem i zalej mlekiem. Przykryj i odstaw na 5 minut.
  2. Mieszanie gryczankiUmyj i osusz borówki. Dodaj do płatków masło orzechowe, połącz składniki i posyp owocami.

Czytaj też:
Siemię lniane rano czy wieczorem? Piję je o tej porze, bo przynosi najlepsze efekty
Czytaj też:
Zrezygnowałam z chia. Te niepozorne ziarenka uspokoiły jelita, zmniejszyły apetyt i poprawiły cholesterol