Chude mięso z piersi kurczaka należy do produktów najbogatszych w białko, a w połączeniu z nadzieniem twarogowym zamienia się w skarbnicę tego składnika. Jedna porcja potrawy dostarcza go w ilości ponad 50 gramów, a to minimalna dzienna dawka. Gdy łączę to danie z surówką albo sałatką ze świeżych warzyw, nie czuję większego głodu aż do końca dnia.
Jak zrobić pierś z kurczaka faszerowaną serkiem wiejskim?
Mięso nacinam w taki sposób, by móc włożyć do środka nadzienie z serka. Niezbędnym dodatkiem do masy są świeże zioła. Nigdy nie mogę obejść się bez szczypiorku i natki pietruszki. Zależnie od tego, co mam w domu, dokładam do nich koperek, bazylię, tymianek czy rozmaryn.
Mieszankę ziół zastępuję czasem podduszonym szpinakiem z cebulą. Farsz można wzbogacić o posiekane suszone pomidory, oliwki albo pieczoną czerwoną paprykę. Twarożek można zastąpić ricottą albo pokruszoną fetą, a także połączeniem serów.
Przepis: Pierś z kurczaka faszerowana serkiem wiejskim
Kieszonka z piersi drobiowej z aromatycznym ziołowym nadzieniem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 374 w każdej porcji
Składniki
Na nadzienie:
- 1 szklanka serka wiejskiego
- 1 łyżka masła
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 szklanka mieszanki świeżych ziół ze szczypiorkiem i natką pietruszki
- sól i pieprz
Na mięso:
- 4 małe piersi kurczaka bez skóry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Mieszanie nadzieniaOsącz serek, jeśli ma dużo płynu. Przeciśnij czosnek przez praskę. Rozpuść masło i dodaj do serka wraz z czosnkiem i ziołami, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Szykowanie mięsaNastaw piekarnik na 200 stopni. Natnij piersi kurczaka wzdłuż, by powstały kieszonki. Oprósz mięso solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, po czym napełnij kieszonki nadzieniem z sera. W razie potrzeby zabezpiecz je wykałaczkami. Rozgrzej na patelni oliwę i zrumień piersi na średnim ogniu przez 2-3 minuty na stronę.
- Pieczenie kurczakaPrzenieś kurczaka do naczynia żaroodpornego i piecz 20-25 minut, aż całość ładnie się zazłoci.
Czym można faszerować filet z kurczaka?
Neutralne w smaku mięso z piersi można nadziewać różnymi farszami, najczęściej przyrządzonymi z dodatkiem sera. Propozycje warte wypróbowania to zwłaszcza:
- podsmażone pieczarki z cebulą i plasterkami żółtego sera lub mozzarelli,
- posiekane suszone pomidory z bazylią i kawałkami mozzarelli albo fety,
- kukurydza z puszki, marynowana papryka i pieczarki, świeży czosnek i żółty ser,
- podsmażone grzyby leśne z cebulą, ugotowana kasza pęczak i oscypek albo żółty ser,
- pokrojone suszone śliwki albo morele, orzechy włoskie, rozmaryn i ser brie,
- mielone orzechy włoskie bądź laskowe, bułka, czosnek, natka pietruszki i masło,
- różyczki brokułu ugotowanego al dente, musztarda, czosnek i starty cheddar,
- posiekany i podsmażony boczek, kawałki suszonych śliwek i rozmaryn,
- drobno pokrojone warzywa, takie jak cebula, papryka, cukinia, bakłażan i pomidory, duszone z ziołami do odparowania wody.
Czytaj też:
Nadziewam piersi z kurczaka tym farszem i podaję z gęstym sosem. Zdrowy i szybki obiad mam raz-dwaCzytaj też:
To najlepsze roladki z piersi kurczaka, jakie jadłem. Teściowa zrobiła je raz i przepadłem!
